Još nije sve dogovoreno o spajanju Demokrata Srbije sa SDS 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Pregovori o udruživanju Demokrata Srbije, nekadašnjeg otcepljenog krila Demokratske stranke, sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića – još uvek su u toku i ništa nije definitivno odlučeno o spajanju, kako su rekli iz obe ove organizacije za Danas.

Iz SDS i Demokrata Srbije potvrđuju da se intenzivno razgovara o sjedinjenju dve organizacije odgovarajući na saznanja Danasa o mogućnosti da odluka o „utapanju“ Demokrata Srbije bude doneta na zajedničkoj sednici glavnih odbora dve organizacije.

Ipak, Demokrate Srbije zameraju nam na terminu „utapanje“ navodeći da su upotrebu ovakvog izraza doživeli kao spinovanje, „jer to nije ni cilj, ni model ni želja“ da se ostvare njihovi politički ciljevi, kako za Danas kaže Vojislav Janković, predsednik tog udruženja.

– Pregovaramo o ujedinjavanju u jednu političku organizaciju koja bi svoj politički temelj tražila u programu DS iz devedesetih godina. Kakav će model tog ujedinjavanja biti to zavisi i od pravnih mogućnosti s obzirom da smo mi udruženje građana a oni su registrovani kao politička stranka, dakle to je okvir zakona, a drugi okvir su naši politički ciljevi – objasnio je Janković.

On ističe da su u toku pregovori o modelu ujedinjavanja te da u ovom momentu to nije spremno za iznošenje u javnost.

– Pošto ne obaveštavamo javnost, znači da nemamo dogovor. Kada budemo sve dogovorili sazvaćemo konferenciju za štampu i obavestiti javnost o svemu – naglasio je Janković.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, potvrđuje da razgovori sa Demokratama Srbije traju već duže vreme i podseća da je pre više nedelja Glavni odbor SDS doneo odluku o mogućnosti kolektivnog učlanjenja. O tome je i Danas pisao nakon prvih spekulacija u javnosti o udruživanju dve organizacije.

– Radimo na ujedinjenju i osnaživanju stranačke infrakstrukture. Ovo nije pitanje datuma ili raspodele funkcija, već jačanja jasne političke opcije i izgradnje organizacije koja može da se suprotstavi ovom režimu i Srpskoj naprednoj stranci. O svim pojedinostima procesa udruživanja sa Demokratama obavestićemo javnost na vreme – rekao je Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari