"Sa Vučićem možemo da razgovaramo samo o njegovoj ostavci": Opozicija o pozivu na konsultacije koji još nije stigao 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je po povratku iz Ohrida da će danas ili sutra pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na razgovor, kako bi im predstavio dokument o implementaciji sporazuma o KiM.

Najavio je da neće implementirati deo Sporazuma koji se odnosi na „puštanje Kosova u UN“ i da razmišlja da sa jednim opštim aktom prođe kroz Skupštinu.

Parlamentarna opozicija odgovora da nema o čemu da razgovara sa Vučićem, niti želi da mu daje alibi za njegove privatne aranžmane. Deo opozicije poručuje da može da razgovara samo o njegovoj ostavci.

Iako još ni jedna parlamentarna stranka nije dobila Vučićev poziv za razgovor, parlamentarne stranke vladajuće koalicije spremne su da se odazovu pozivu i, kako navode, daju punu podršku njegovim pregovaračkim naporima.

„Naravno da ćemo se odazvati pozivu predsednika. I kao što sam vam i prošli put rekao, ovo je tek početak jednog novog pregovaračkog procesa. Za razliku od drugih ja nisam optimista da će se taj proces završiti ove godine. Mi dajemo podršku nastavku pregovora i traženju održivog rešenja“, poručuje za Danas Rasim Ljajić, lider SDPS.

Bezrezervnu podršku predsedniku države daju i ostale stranke vladajuće većine.

Snežana Paunović, predsednica poslaničkog kluba Socijalstičke partije Srbije, kaže da će se odazvati Vučićevom pozivu, jer je pitanje Kosova i Metohije najvažnije nacionalno pitanje.

Kaže da bi bilo neozbiljno i neodgovorno ignorisati poziv i podseća da poslanička grupa „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ okuplja odgovorne ljude koji su se zakleli na Ustav svoje zemlje i apsolutno su svesni odgovornosti koju imaju.

Za razliku od poslanika vlasti, parlamentarna opozicija smatra da su konsultacije imale smisla pre Vučićevog odlaska u Ohrid, ali ne i sada kada je prihvatio Sporazum i njegovu implementaciju.

Podsećaju da je slična situacija već bila u februaru. I tada je Vučić najavio razgovore, stranke su se izjašnjavale po tom medijskom pozivu, ali od razgovora nije bilo ništa, osim što je Vučić naposletku pobedonosno saopštio da opozicija odbija da razgovara, i to bez obzira što ih zvanično nije ni pozvao na razgovor. Opozicija veruje da je takav scenario iz predsednikovog kabineta predviđen ponovo.

„Zvanični poziv još uvek nije upućen. Narodna stranka smatra da je neprihvatljivo to što Aleksandar Vučić prihvata u ime Srbije. U Briselu je prihvaćen princip suverene jednakosti Srbije i ‘Kosova’, kao i članstvo Prištine u svim međunarodnim organizacijama. Sada je prihvaćen i plan sprovođenja, kako kaže Borelj, ‘u potpunosti'“, kaže Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke za Danas.

Dodaje da je njegova stranka zbog toga podnela i zahtev da se o sporazumu izjasni narod na referendumu. A što se tiče razgovora sa Vučićem, ako takav poziv dođe, kako kaže, o tome će se izjasniti predsedništvo Narodne stranke.

„Pre nedelju dana sam predložio da se održe konsultacije u narodnoj skupštini pre sastanka u Ohridu. Sada je taj dokument već prihvaćen i samim tim je značaj takvog sastanka umanjen, ali i dalje smatram da ga ne treba olako odbaciti. Mislim da bi bilo pogrešno ukoliko bi se zaobišla Narodna skupština kao mesto debate, jer bi u tom slučaju sasvim sigurno mnogi akteri odbili da učestvuju. Što se tiče Pokreta slobodnih građana, mi ćemo sačekati da vidimo da li će uopšte stići poziv, u kom formatu će biti održan sastanak i onda ćemo se opredeliti, naravno uz dogovor sa koalicionim partnerima iz zajedničke poslaničke grupe“, ističe za Danas Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana i potpredsednik poslaničke grupe Ujedinjeni.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, za Danas kratko i jasno kaže da neće ići kod Vučića na razgovor, jer je on prihvatio Sporazum i aneks o njegovom sporazumu i nema o čemu da se razgovara.

Šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović smatra da Vučić svakodnevno iznosi neistine kojima manipuliše javnost.

Najavljivao je konsultacije i kada je trebalo da upozna poslanike sa tajnim francusko-nemačkim predlogom, pa je odjednom pobegao od predstavnika opozicije.

„Sada ponovo najavljuje nekakve konsultacije preko medija. Mi nemamo ništa protiv razgovora, ali nek pošalje poziv pa da vidimo jel ovaj put stvarno to misli. Takođe, važno je i šta je uopšte tema razgovora. Građanima je dužan odgovor šta je istina, jer on jedan dan pristaje na sporazum, drugi dan priča da ništa nije potpisao, a treći da neće da implementira dogovor. Šta je od toga istina“, pita Lazović.

Dodaje da ako do poziva dođe, NDB će upoznati Vučića i sa stavom da je za Srbiju najbolje da on što pre bude smenjen i da snosi odgovornost za vođenje loše politike ne samo prema pitanju Kosova, već i prema svim drugim pitanjima.

Parlamentarne stranke desnice otvoreno tvrde da neće učestvovati u bilo kakvim konsultacijama sa Vučićem, niti će mu dati legitimitet za dalje kršenje Ustava i za njegove privatne aranžmane .

„Ne želimo da učestvujemo u naknadnom pokušaju legitimacije kršenja Ustava od strane Aleksandra Vučića. Njegov lični privatni aranžman i davanje institucionalne podrške njemu lično, nije nešto u čemu će Dveri učestvovati. Umesto toga suprotstavićemo se ovom državnom udaru i izdaji blokadom državnih institucija širom Srbije u petak 24. marta na godišnjicu NATO bombardovanja, na koju smo danas pozvali građane Srbije“, kaže Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri.

Ono šta Dveri, kako kaže, smatraju neophodnim u ovom trenutku, pre potpunog kolapsa države i implementacije ovog antiustavnog akta, jeste ostavka Vučićeva i izbori na svim nivoima. To je apsolutni nalog političkog trenutka. Neka Vučić podnese ostavku, a potom kandiduje na izborima predaju teritorije separatistima, neka kandiduje Rio Tinto, sankcije Rusiji i svoju nameru da ostane na vlasti do kraja naših života.

„Uozbiljimo se, ovaj blef uz podršku spoljnog faktora i Kurtija, ne može i ne sme proći. Velika je odgovornost sada, ne samo na državotvornoj opoziciji i Dverima, već i na svim pravim demokratama, zelenima i građanima koji ne treba da daju podršku ličnom režimu Aleksandra Vučića. Već sada treba da gradimo novi bazični konsenzus za Srbiju posle Vučića: nacionalno dostojanstvenu, demokratsku i zeleno-odgovornu. Vučić, ili Srbija, pitanje je sad. Za Dveri, i za mene lično, dileme nema – Srbija“, zaključuje Kerković.

I Vojisav Mihailović, poslanik koalicije NADA i lider POKS-a, kaže za Danas da odgovor da li će se odazvati Vučićevom pozivu zavisi od teme koje će biti navedene u dopisu.

„Možemo doći da razgovaramo samo o njegovoj ostavci i raspisivanju novih izbora, jer je prekršio Ustav i jer za sve što je dogovorio na svoju ruku nije imao saglasnost parlamenta, niti je za ovakvu politiku koju vodi dobio poverenje građana. Narod nije glasao za to da on prihvati sporazum koji predviđa posredno, de fakto priznanje lažne države Republike Kosovo, njihov pasoš, lične karte, teritoriju i granice“, ističe Mihailović.

Dodaje da parlament može da raspravlja ili o celom dokumentu, ili nikako.

U tački četiri jasno stoji da Srbija neće sputavati „Kosovo“ u njenom uključenju u međunarodne organizacije, a tu svakako spadaju i UN“, podseća lider POKS-a, aludirajući na Vučićevu izjavu da bi u parlamentu trebalo doneti neki dokument da nema implementacije dela sprazuma koji se odnosi na prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari