Još nije vreme da Šapić formira svoj klan u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Gotovo mesec dana od kako su se Aleksandar Šapić i njegov Spas priključili Srpskoj naprednoj stranci ništa se u ponašanju naprednjaka u Beogradu nije promenilo, iako Šapić važi za njihovog kandidata za gradonačlenika glavnog grada i očekivalo se da bude aktivniji budući da ima mnogo bolji imidž od Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika koji i dalje upravlja Beogradom, kažu sagovornici Danasa.

To misle i naprednjaci sa kojima smo razgovarali, a koji su želeli da ostanu anonimni.

Oni potvrđuju da se suštinski ništa nije promenilo osim što nema više Nebojše Stefanovića, koji je vodio gradski odbor, te da se naprednjak Šapić sada upoznaje sa ostatkom stranke po Srbiji ali da su, čak i tu, uz njega uvek ljudi od poverenja predsedniku SNS Aleksandru Vučiću.

Naši izvori iz SNS ocenjuju i da još nije vreme da Šapić „zauzme busiju u Gradu“, odonosno osnuje svoj klan.

To bi se, prema procenama naših sagovnika, moglo dogoditi tek kada postane gradonačelnik i dobije mogućnost da svoje najbliže ljude „instalira“ na važne gradske funkcije, budući da će tada imati pristup većim sredstvima nego sada sa pozicije predsednika opštine Novi Beograd.

Upitani zašto bi to Vučić rizikovao, oni odgovaraju da je trenutno takva situacija da SNS nema boljeg kandidata od Šapića.

Predsednik Gradskog odbora DS Branimir Kuzmanović, za Danas kaže da se ništa nije promenilo, bez obzira na preplivavanje Šapića.

– I dalje sve procese u Beogradu kontroliše Goran Vesić, i celokupno ponašanje je isto. I dalje je interes nekog tajkuna koji bi da zida biti važniji od zelene površine koja je bitna građanima, novci se troše na neki besmisleni projekat poput ‘jarbola’ umesto na socijalno ugroženu decu, vrše rekonstrukcije rekonstrukcija za isisavanje para iz budžeta… Na žalost, čak i da Šapić preuzme kontrolu od Vesića, ne verujem da je moguće videti promenu jer je matrica ponašanja naprednjaka uvek ista u svakom gradu u Srbiji – navodi Kuzmanović.

I Marko Bastać, bivši predsednik beogradske opštine Stari grad, osnivač Kancelarije za lokalne politike, primećuje da Vesić na sebe uzima da rešava problem građana Novog Beograda u bloku 37, kao da nema saradnju sa opštinom Novi Beograd kojom rukovodi Šapić ili kao da nema poverenja u Šapića.

– S druge strane, kada su se početkom meseca građani Starog grada pobunili protiv seče deveća i saobraćajnih izmena u Solunskoj ulici, Vesić se nije mešao i pregovore sa građanima prepustio rukovodstvu opštine Stari grad. Moguće je da Vesić zna da ga građani Starog grada nikako ne vole, niti poštuju, pa zbog toga komunikaciju sa njima izbegava, a nije isključeno ni da ovakve poteze vuče zbog toga što na Novom Beogradu strahuje od uticaja svog novog stranačkog kolege – navodi Bastać za naš list.

Dok Marina Lipovac Tanasković, šefica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini grada, za danas kaže da se ništa i neće promeniti jer je „Šapićev zadatak da dovede određen broj glasača ili tačnije da prinosi vodu Vučiću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari