Ćuta: Sve što radi Savo Manojlović podržaćemo blanko 1foto FoNet Milica Vučković

Borba protiv Rio Tinta, zaštita životne sredine i solidarnost sa žiteljima u okolini reke Jadar ostala je u drugom planu zbog izborne kampanje koja je uveliko u toku. Lideri i stranački aktivisti, pa i oni koji su učestvovali u ekološkim protestima, sada tvrde da nisu imali vremena da se upoznaju sa najnovijom narodnom inicijativom Save Manojlovića i pokreta Kreni pokreni o prikupljanju 30 000 potpisa za totalnu zabranu iskopavanja bora i litijuma.

Sagovornici Danasa ističu i da iako ne znaju o čemu se radi, blanko podržavaju inicijativu za totalnu zabranu iskopavanja litijuma i proterivanje Rio Tinta, ali da je poseban problem, što kako navode, Manjlović iz dana u dan ima nove i nove inicijative, tako da je teško pratiti šta je novo.

“Sve što radi Savo Manojlović podržaćemo blanko. Mi smo pet godina po šumama i barikadama i naravno da ćemo podržati svakoga, ne samo Manojlovića, ko želi da protera ovo zlo iz Srbije zvano Rio Tinto. Zato mislim da je pitanje Danasa suvišno i zlonamerno“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista i prvi na listi koalicije Moramo za Danas, negodujući što ga uopšte zovemo tim povodom.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke ističe da ne zna o kakvoj je inicijativi reč, dok Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke podseća da je u izbornoj kampanji i da nije čuo ni za kakvu inicijativu.

Ni socijalista i bivši ministar ekologije i bivši gradski sekretar za životnu sredinu, Goran Trivan nije želeo da odgovori da li će potpisati narodnu inicijativu.

“Sve inicijative koje se tiču zastite naših voda, vazduha i zemljista ne samo da ću podržati, nego ću ih i pokretati. Nijedan ekološki protest u Srbiji nije prošao a da na njemu nisu bili prisutni članovi Demokratske stranke. Tako će biti i ubuduće”, izričita je Dragana Rakić, potpredsedica Demokratske stranke, a kako saznajemo Manojlovićevu inicijativu će podržati i naprednjak Bratislav Jugović iz Čačka, uprkos tome što se možda zbog podrške ekološkim protestima našao izvan naprednjačke parlamentarne liste.

I Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije napominje da nema dieme da će potpisati inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

“Srpski pokret Dveri smatra da svaki građanin ima ustavno pravo na zdrav vazduh, zdravu vodu i zdravu zemlju. U tom smislu smo izradili naš program za ekološki patriotizam jer smatramo da je očuvanje zdrave životne sredine ustvari konzervativno pitanje. Protiv smo bilo kakvih prljavih tehnologija, bilo da je reč o stranim ili domaćim kompanijama koje bi trajno narušile životnu sredinu u Srbiju. Iskopavanje litijuma jeste jedna od tih tehnologija i jedan od prvih koji je stao u odbranu životne sredine u oblasti Jadra jeste Slaviša Miletić, član Predsedništva Dveri iz Nedeljica kod Loznice, još pre dve godine. S tim u vezi, podržaćemo svaku inicijativu koja ide u pravcu zabrane istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji”, objašnjava za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari