Jovanović: Krivična prijava SZS protiv Radojičića i Vesića zbog deponije Vinča 1Nikola Jovanović Foto: Narodna stranka

Savez za Srbiju (SZS) podneće krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića za izazivanje opšte opasnosti i neotklanjanje opasnosti jer „kriju da centralna gradska deponija gori što predstavlja veliku zdravstvenu opasnost po sve građane“, najavio je danas šef odborničke grupe SZS Nikola Jovanović.

„Umesto da postupe po protokolima i preduzmu sve mere uzbunjavanja i zdravstvene zaštite Beograđana, oni uporno tvrde da deponija Vinča ne gori“, rekao je Jovanović koji je i potpredsednik Narodne stranke, na konferenciji ispred zgrade gradske opština Zvezdara, a najavio je i da će SZS javnosti uskoro predstaviti podatke o svim „brljotinama i kriminalu“ vlasti u toj opštini.

On je rekao da su scene požara na deponiji sve češće jer su i požari ispod nje stalni, i demantujući tvrdnje gradskih vlasti da nije tako, pokazao sliku deponije od petka na kojoj se, kako je rekao, „ekplicitno vidi da gori“.

„Požari mogu da prouzrokuju oslobađanje toksičnih i kancerogenih materija, dioksina i furana, a kod nas čak ne postoji ni laboratorija za njihovo merenje“, rekao je Jovanović, navodeći da je „ironija“ da je gradonačelnik lekar po struci a dovodi u opasnost zdravlje građana.

Kako je Jovanović rekao, krivična prijava biće podneta protiv Radojičića i Vesića, ali i protiv direktora Gradske čistoće.

Jovanović je podsetio da je „grad ušao u javno privatno partnerstvo sa jednom fancuskom kompanijim“ za izgradnju spalionice u Vinči i naglasio da je to nešto „najkoruptivnije ikad u Beogradu“.

„Mi se zalažemo za hermetičko zatvaranje postojeće deponije, izgradnju nove po najvišim evropskim standardima, kao i spaljivanje otpada jedino u slučajevima kada ga nije moguće smanjiti odnosno reciklirati, kao i tek kada su zdravstveni rizici potpuno otklonjeni“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naglasio i da će SZS jedinstveno bojkotovati predstojeće izbore u Beogradu, što je prečica da se skrati vek ovoj „koruptivnoj vlasti“, navodeći da je svaki izuzetak štetan jer „kvari ideju bojkota“.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragoslav Šumarac je rekao da su građani na Zvezdari ali i u čitavom Beogradu osetili paljevine u vazduhu.

Prema njegovim rečima, Ljubljana je još pre 15 godina napravila odgovarajuću strategiju tako da danas 90 odsto otpada ide u reciklažu a samo 10 odsto na deponiju dok je „kod nas obrnuto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari