Jovanović (Narodna stranka): U Savetu Evrope čulo se o realnosti u Srbiji i o pritiscima na medije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas u Parizu da je članovima Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije predao „non-pejper“ o pritiscima i napadima na medije u Srbiji.

On je za televizije N1 rekao da je to izazvalo veliku pažnju evropskih zvaničnika, jer se, kako je dodao, u tom telu se prvi put čuo glas opozicije i moglo se čuti o realnosti u Srbiji, saopštila je Narodna stranka.

U saopštenju se navodi da je preneo da je razgovarao sa glavnim izvestiocem za slobodu medija u okviru Komiteta SE Mogensom Jensenom, te da je Jensen rekao da će se ono što se sada dešava u Srbiji verovatno naći u njegovom izveštaju.

Kazao je da je dobro da se prvi put u SE čuo drugačiji glas iz Srbije i da, kako je naglasio, do sada nije bilo prilike da se čuje glas opozicije u Komitetu SE za kulturu i medije.

Naveo je da je razgovarao i sa komesarkom za ljudska prava SE Dunjom Mijatović i predsednikom Evropskog udruženja novinara Rikardom Gutierezom.

Rekao je da je juče učestvovao na sastanku Komiteta i da je predstavio u kakvom medijskom mraku se živi u Srbiji i u kakvim uslovima rade novinari.

„Predao sam non-pejper koji objašnjava teške uslove u kojima rade novinari i pretnje kojima su izloženi, kao i finansijske pritiske na medije“, rekao je on.

Jovanović je naveo da je članove Komiteta obavestio kako vlast koristi državne fondove i preduzeća da finansira medije pod njhovom direktnom kontrolom i kako se koriste državna sredstva za gušenje medija i medijskih sloboda u Srbiji.

Upitan o Regulatornom telu za elektronske medije (REM), on je kazao da je to telo samo jedno od oružja za kontrolu medija i kontrolu narativa u medijima.

Kazao je da REM nije nikakvo nezavisno telo, te da ne očekuje da će dozvoliti da se čuje drugačiji glas, jer je cilj režima da kontroliše medije.

Rekao je da su naslovi gotovo svih novina negativni, jer, kako je ocenio, novine šire osećanje nemoći kod građana da bi neko izgledao moćan da reši sve probleme u Srbiji.

Jovanović je istakao da vlast pokušava da ekonomskim pritiscima uguši televizije N1 i Nova S, da gradjani, kako je kazao, ne bi mogli da čuju istinu.

„Zato je važno da nezavisni mediji nastave da rade i da profesionalno izveštavaju, jer je to u interesu građana Srbije“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari