Jovanović: Rebalans budžeta izazvaće još veća poskupljenja 1foto FoNet Milica Vučković (Arhiva)

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da će „inflatorni rebalans budžeta“, koji je predložila Vlada Srbije, ubrzati povećanje cena i inflaciju, jer predviđa veću potrošnju države i time veće zaduživanje građana koji sve teže žive zbog velikih poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

„Meso je u poslednjih godinu dana poskupelo 79 odsto, mleko 38 odsto, ako može da se nađe, šećer 70 odsto, a jaja 75 odsto – to je hiperinflacija, dok vlast tvrdi da iznosi 14 odsto. Gospodine Mali, cene su velike i to je tako“, rekao je Jovanović ministru finansija Siniši Malom na sednici Skupštine Srbije, saopštila Narodna stranka.

Jovanović je dodao da vlast tvrdi da je inflacija uvezena, ali da je drvo za ogrev u Srbiji duplo skuplje nego prošle godine.

Jovanović je istakao da je Narodna stranka predložila da porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice bude smanjen sa deset odsto na jedan odsto kako bi građani lakše podneli inflatorni pritisak, a da se država odrekne dela prihoda, ali je vlast to odbila.

„Razmislite još jednom o tom predlogu, jer će sve doći na naplatu. Vi nas inflatornim rebalansom budžeta gurate u spiralu poskupljenja i hiperinflacije. Ljudi u Srbiji se dobro sećaju hiperinflacije, a neki iz sadašnje vladajuće većine su i tada bili vlast“, rekao je Jovanović.

„Mislite da se možda razumete u brojeve, ali pali ste na ispitu realnosti, jer ne znate kako živi narod u Srbiji“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari