Jovo Bakić u Valjevu: Protesti pokazuju da smo živi, a mislio sam da smo umrli 1Foto: N1/Milena Kuzmanović

Na gradskom trgu u Valjevu je organizovan razgovor sa profesorom Jovom Bakićem u okviru 11. protesta „Valjevo protiv nasilja“.

Bakić, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, je rekao da nije problem u tome da li se nešto od 3. maja i tragedije u školi „Ribnikar“ promenilo, jer je jasno da nije, nego je problem u tome šta mi treba da radimo povodom tako nenormalnog stanja u kome toliko dugo živimo, prenosi N1.

„Zbog toga smo mi ovde da međusobno razmenjujemo misli i da vidimo šta nam je činiti. Ovo kako izgleda jasno je da nije dobro, međutim, šta je ono što se promenilo i što daje nadu, to je što ima ovoliko ljudi ovde na trgu i na trgovima gradova Srbije. Šta to pokazuje, pokazuje da smo živi, ja sam mislio najiskrenije da smo umrli“, rekao je Bakić u Valjevu i dodao da to što mi podnosimo tako dugo, nijedno normalno društvo ne podnosi.

On je rekao da se stalno pita gde je zamro duh naših predaka.

„Dahije se nisu skidale lepim rečima, dahije traže jedan poseban odnos, a vi mislite da je ovo što mi imamo nešto različito od dahija“, rekao je Bakić i naglasio da u ovoj Srbiji niko ne sme da bude rob, a da u Srbiji ima previše robova.

Na pitanje kakva je sudbina protesta, Bakić je objasnio da to niko u ovom trenutku ne zna.

„To ne zavisi ni od mene, ni od ‘nepomenika’ ni od vođa opozicije. To zavisi od osećanja koje narod ima. Ovo je samo jedan deo procesa koji dugo traje i koji će se u jednom trenutku okončati. Može da se dogodi, da recimo, protesti zamru sada na jesen, ali to neće značiti kraj celog procesa i to ‘nepomenik’ i njegov režim ne mogu izbeći“, zaključio je.

Večeras nije organizovana protestna šetnja ulicama Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari