jugosloveniFoto: Narodni pokret Jugosloveni

Zahtev da Jugosloveni budu priznati kao nacionalna manjina u Srbiji predat je danas nadležnim institucijama od strane grupe građana koja baštini ideju jugoslovenstva, a zatim se i Rade Basta, predsednik „Evropskog puta Srbije“ izjasnio pred nadležnom gradskom upravom kao Jugosloven, što otvara prostor za spekulacije o mogućem zajedničkom izlasku ovih grupacija na izbore 17. decembra.

„Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina“, stoji u saopštenju Narodnog pokreta dostavljenom medijima.

Iz Narodnog pokreta ne žele da licitiraju sa rokovima kada će dobiti odgovor na njihovu inicijativu, s obzirom da je u toku predizborna kampanja. Važno im je da pitanje priznavanja prava Jugoslovenima na naciju uđe u procedure i da se o inicijativi raspravlja, ističe predsednik beogradskog odbora ovog pokreta Đorđe Škorić.

Objašnajva da Kampanja za priznavanje prava Jugoslovena na naciju nastavak je kampanje koju je u toku prošle godine pokret  vodio za vreme popisa stanovništva u Srbiji, kada su isticali slogan “Izjasni se kao Jugosloven”.

Porast broja pripadnika “jugoslovenske nacionalne zajednice” u odnosu na prethodni popuis sa 23.303 na 27.143 građana smatraju direktnom posledicom te kampanje. Škorić, koji je i bivši član “Otpora”, ističe da je to više nego što u Srbiji ima pripadnika nacionalnih zajednica čija su manjinska prava u potpunosti priznata.

“Dva argument koja smo dobili od predstvnika Zavoda za statistiku, u toku jedne emisije na televiziji koja je išla uživo, da ne možemo da budemo nacija jer nemamo matičnu državu i jezik su neozbiljna. U Republici Srbiji je već priznato pravo nacionalnoj manjini koja nema matičnu državu, a što se tiče zvanično jugoslovenskog srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, SANU je 2020. izdao 21 tom rečnika koji do sada ima gotovo 250.000 odrednica. Kad bude završen biće najobuhvativniji rečnik te vrste u slovenskom svetu i među najobimnijim u Evropi”, navodi naš sagovornik.

U isto vreme se kampanja vodi i u Crnoj Gori gde bi trebalo uskoro da bude održan popis stanovništva, a Narodni pokret “Jugosloveni” i tamo vodi kampanju.

“U Crnoj Gori je u planu je popis stanovništa koji treba da počne 30 novembra. Aktivisti iz Srbije su preneli iskustva aktivistima u Crnoj Gori koje smo stekli za vreme prošlogodišnjeg popisa u Srbiji. Pokret u toj kampanji nastupa jedinstveno, kao jedna organizacija. Cilj nam je da motivišemo i ohrabrimo građane Crne Gore koji se deklarišu kao Jugosloveni da se na predstojećim popisu stanovništva tako i izjasne”, kaže naš sagovornik.

jugosloveni
Đorđe Škorić; foto: Privatna arhiva

Jugosloveni na izborima?

Škorić, upitan da li imaju kontakta s Bastom i da li je moguće da, ukoliko ubrzo dobiju potvrdan odgovor nadležnih na njihovu inicijativu izađu na izbore kao manjinska lista, samostalno ili sa Bastom, kaže da trenutno ne žele da se bave dnevnom politkom.

“Narodni pokret „Jugosloveni“ za sada čvrsto stoji na liniji očuvanja ideje jugoslovenstva i jugoslovenskog nacionalnog identiteta bez uplitanja u dnevnu politiku i izborne cikluse  u svakom slučaju ne pre priznavanja prava Jugoslovenima na naciju. Ideja je da posle priznavanja prava na nacionanu manjinu i osnivanja Saveta nacionalne manjine, steknemo sve uslove za eventualno formiranje manjinske liste na nekim budućim izborima.”, kaže on.

Dodaje da je već bilo pokušaja da se ovaj pokret “uvuče” u dnevnu politiku, da su osnivačima nuđena mesta na kandidatskim listama za narodne poslanike, kako bi time privoleli Jugoslovene da glasaju za te opcije.

“Naša misija je uvek bila i biće: jačanje jugoslovenske zajednice, širenje jugoslovenske ideje i kulture kao i promena opšteg društvenog odnosa prema Jugoslaviji i Jugoslovenima”, poručuje.

Jugoslavija – „najveće civilizacijsko dostignuće Južnih Slovena“

Ova grupa građana formirana je 2019. godine u Beogradu, a pored Srbije svoje ogranke ima i u svim drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

Bave se promocijom kulture Jugoslavije, zagovaraju antinacionalizam i komunizam, vodeći se tezom “socijalistička Jugoslavija najveće civilizacijsko dostignuće Južnih Slovena”.

Tokom pomenute kampanje “Izjasni se kao Jugosloven” tokom popisa 2022. godine u Srbiji lepili su plakate sa ovim sloganom.

Moto grupe građana je “Ima nas”, a na društvenim mrežama često dele fotografije sa plakatima s ovim sloganom, koje su, između ostalog, lepili i u gradovima širom bivše Juge.

Rade Basta: U toku pregovori i sa raznim manjinskim opcijama

Predsednik pokreta “Evropski put Srbije” Rade Basta, kaže za danas da se Jugoslovenom oseća jer je rođen “u jednoj divnoj državi koja se zvala Jugoslavija”.

Na pitanje da li ima kontakta sa Narodnim pokretom “Jugosloveni” i da li je moguće da, ukoliko odgovor na njihovu inicijativu bude pozitivan, na izbore izađe kao manjinska jugoslovenska lista, čime bi imao znatne olakšice i za sakupljanje potpisa i ulazak u Parlament, u ovom trenutku nije mogao da pruži odgovor. Ali dodaje da su pregovori sa raznim političkim činiocima oko izlaska na izbore u toku, kao i sa nekim udruženjima i političkim strankama koje zastupaju interese nacionalnih manjina.

„I ono što je izvesno kako god budem učestvovao na izborima biće to u skladu sa pravnim propisima Republike Srbije, poštujući Ustav, kao najviši pravni akt naše države i pravne propise kojima je regulisano pitanje učestvovanja na izborima. Isto tako želim da istaknem da podržavan inicijativu Narodnog pokreta Jugosloveni, i smatram da bi nadležni po tom pitanju trebali da se izjasne u najkraćem vremenskom periodu“, navodi Basta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari