Jutarnji list o protestima ispred RIK-a: Kriza u Srbiji 1Foto: Vojislav Stojsavljević/ Danas

Proevropska opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ zatražila je u sredu poništenje izbora na svim nivoima zbog navodno brojnih nepravilnosti i zloupotreba, izveštava hrvatski Jutarnji list.

Kako taj medij podseća, na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju ubedljivo je pobedila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Republička izborna komisija (RIK) potvrdila je u ponedeljak pobedu SNS-a sa 46,84 odsto glasova, a opoziciona koalicija levog centra „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 23,38 odsto.

Na izborima u Beogradu, koji su održani paralelno s parlamentarnim, lista okupljena oko SNS-a je dobila nešto više od 38 odsto glasova, a „Srbija protiv nasilja“ oko 35 odsto, pokazuju izborne projekcije.

Opozicija tvrdi da je pokradena volja građana, najpre u prestonici, a međunarodni posmatrači su ocenili da je kampanju za izbore, iako nije bio kandidat, obeležila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije i druge nepravilnosti, doprinelo neujednačenim izbornim uslovima.

protesti
Foto: Vojislav Stojsavljević/ Danas

U sredu uveče, u vreme kada je istekao rok za podnošenje prigovora, opozicioni blok je saopštio je da će zatražiti ponavljanje izbora na svim nivoima i priložiti dokaze o malverzacijama, izbornom inženjeringu vladajućih, dovođenju birača na glasanje u Beograd iz Republike Srpske i drugih srpskih gradova.

Vučić im je uzvratio da oni ne mogu da se pomire sa izbornim porazom.

„U ime građana Srbije, u ime celog našeg naroda, vama, ali i svima u Srbiji želim da poručim – obranićemo izbornu volju naroda i u to nema nikakve sumnje“, rekao je Vučić u video poruci na Instagramu.

RIK se u sredu proglasio nenadležnim za poništenje izbora u Beogradu, ali je najavilo da se zbog nepravilnosti ponavljaju parlamentarni izbori na 28 biračkih mesta u dvadesetak opština u kojima je glasalo nešto više od 12.240 birača.

Ponovljeno glasanje, zakazano za 30. decembar, ne može bitnije promeniti rezultate izbora.

Pred RIK-om su se sinoć okupili studenti, koji su najavili jače proteste ukoliko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave do ponedeljka u 12 časova ne pristane da otvori popis birača kako bi se utvrdilo ko je sve i na temelju kojih propisa i uslova glasao na izborima 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari