Kakav putokaz za opoziciju mogu da budu izbori u Negotinu? 1

Dok lider Narodne stranke Vuk Jeremić poručuje da su lokalni izbori u Negotinu politički važni jer treba da pokažu da li i na koji način ima smisla da se u budućnosti bori ova partija i opozicija, iz loklanog odbora ove stranke poručuju da možda i ne izađu na te izbore jer je Opštinska izborna komisija „zabranila“ nezavisnim posmatračima da posmatraju izbore.

Nosilac liste Narodne stranke za lokalne izbore u Negotinu Krsta Stanković Njenjulović izjavio je u sredu da je Opštinska izborna komisija „zabranila nezavisnim posmatračima“ da prate predstojeće izbore u toj opštini, kao i da ta stranka razmatra da odustane od izlaska na njih i da povuče listu ako zabrana ostane na snazi.

On je za naš list najavio da će Narodna stranka uložiti prigovor izbornoj komisiji, da će sačekati odgovor i odlučiti hoće li izaći na izbore koji se održavaju u nedelju 17. oktobra.

Prema njegovom rečima, Organizaciji za fer izbore i demokratiju (OFID) je prvo dozvoljeno da ima 61 posmatrača, ali je OIK odlučio da zbog epidemije korone OFID može da ima samo tri posmatrača, što znači da posmatrača praktično i nema.

– Na taj način oni pokušavaju da omoguće krađu izbora. Oni su u tim posmatračima videli opasnost da budu sprečeni u izbornoj krađi – kazao je on za Danas

Na pitanje kakav je sastav opštinske izborne komisiuje, kaže da SNS praktično ima 70 odsto članova.

– Oni i demokrate, koji bojkotuju izbore i nemaju kontrolore na kutijama, ali daju tri člana izborne komisije, imaju 70 odsto. Svi na neki način, da tako kažem, duvaju u istu tikvu. Na sastancima je uvek njih 12 i jedan naš član – kaže on za naš list. Narodna stranka, prema njegovim rečima, ima jednog člana proširenog sastava izborne komisije.

Šta pak loklanom odboru poručuje centrala, pitali smo generanog sekretar NS Stefana Jovanovića. On za naš list kaže da NS pažljivo prati situaciju oko izbornih uslova u Negotinu.

– S obzirom na to da je nezavisnim posmatračima ograničeno posmatranje izbornoh procesa, očigledno je da vlast sprema izbornu krađu i iz tog razloga sprečava nezavisno posmatranje izbora – navodi on.

Ukoliko NS ipak ostane pri odluci da na loklne izbore izađe, postavlja se pitanje šta ti lokalni izbori mogu da pokažu opoziciji, kako kaže Jeremić. Budući da se još čeka potvrda izborne saradnje SSP, DS, PSG, PZP i NS, stiče se utisak da se sa obelodanjivanjem odluke o zajedničkom zlasku na izbore čeka završetak upravo tih lokalnih izbora u Negotinu.

Vanredni profesor FPN Dušan Spasojević za Danas kaže da lokalni izbori u Negotinu ne mogu da budu pokazatelj opoziciji da li da izađe na izbore ili ne, jer je reč o specifičnoj lokalnoj situaciji.

– Takođe, u slučaju samostalnih lokalnih izbora SNS može da fokusira čitavu partijsku mašineriju na jedan grad, što neće biti moguće na parlamentarnim izborima. Konačno, deluje mi očigledno da se opozicija sprema za izbore tako da je i ta odluka već doneta – zaključuje Stefanović.

Osim u Negotinu, u nedelju 17. oktobra lokalni izbori se održavaju i u Mionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari