Kako će bilo kome pomoći to što Vučić predstavnike Kvinte naziva lažovima? 1Foto: INstagram/buducnostsrbijeav

Danima uoči sutrašnjih izbora u četiri opštine na severu Kosova, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zaoštrio je svoju retoriku, radikalizovao rečnik i obraćanje prema predstavnicima međunarodne zajednice, ali – obraćajući se domaćoj javnosti.

Nazvao je predstavnike Kvinte – lažovima, kivan na EU, koja, prema njegovom tumačenju, podržava kosovske Albance i hoće da, kako je rekao, slomi Srbiju.

Povod je činjenica da Zajednica srpskih opština još nije formirana, kao i to što prištinske vlasti ne odustaju od organizovanja izbora.

Predsednik Srbije, iako je pozvao Srbe da bojkotuju te izbore, tvrdi da će upravo to biti povod za neformiranje ZSO jer će opštinama na severu Kosova vladati kosovski Albanci koji to od Prištine, svakako, neće zahtevati.

Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu, kaže za Danas da je sasvim u redu da predsednik ima jasan stav u vezi sa važnim pitanjima, ali bez obzira na nezadovoljstvo, dodaje, uvek vredi voditi računa da građanima treba veoma predočiti da situacija nije onakva kakvu priželjkuju, a naročito ne onakva kakva je bila pre pet,10 ili 15 godina.

– Ne vredi za to kriviti međunarodnu zajednicu, Kvintu ili albansku zajednicu niti je jasno kako će bilo kome pomoći to što su predstavnici zemalja Kvinte nazivani lažovima. Pretpostavljam da su nekim građanima ovakve kvalifikacije zanimljive, kao što im je zanimljiva teorija zavere da neki centri moći žele da „slome Srbiju“, ali to jednostavno nije tačno i nažalost liči više na narativ populističkih partija širom sveta – smatra naš sagovornik.

Kako će bilo kome pomoći to što Vučić predstavnike Kvinte naziva lažovima? 2
Foto: Medija centar

Takođe, napominje, nejasno je kako su izbori na Kosovu za predsednika Srbije „sramota Evrope“ jer na njima ne učestvuje srpska zajednica, dok su u isto vreme izbori u Srbiji „praznik demokratije“ onda kada na njima nema opozicije.

– Istovremeno, nejasno je kako će problemi koje je predsednik nabrojao u kontekstu srpske zajednice na Kosovu biti rešeni njihovim povlačenjem iz institucija i bojkotom izbora. Upravo suprotno, jedini način da se osigura da problema bude što manje je komunikacija, dijalog koji dovodi rešenja koja se primenjuju i suočavanje sa povredama ljudskih prava u nedavnoj prošlosti. Neodgovorna politika je dovela do ratova 90-tih i u to nije pravac u kome bilo koji predstavnik vlasti treba da ide – zaključuje Goran Miletić.

Podsetimo, Vučić je govoreći o izborima na Kosovu i nazivajući ih sramotom Evrope i porazom demokratije napravio paralelu sa izborima u Srbiji, 2020. godine, kada se, kako je rekao, EU kritikovala vlast SNS jer je opozicija bojkotovala te izbore.

Prema rečima bivšeg diplomate, Srećka Đukića, Vučićev rečnik je neprimeren ni za koga a kamoli za šefa države.

– Postoji ona narodna: koga je moliti nije ga srditi. Postoji i ona: lepa reč gvozdena vrata otvara. Naši veliki državnici Srbije i Jugoslavije, rukovodili su se primernom etikecijom u opštenju sa državnicima i krunisanim glavama i sa običnim svetom. Srpski knez Miloš, čovek iz srca Srbije, iz Šumadije, rešavao je mnogo teže situacije lepim rečima i kulturnim ophođenje sa velikim silama i njihovim izaslanicima – kaže naš sagovornik.

Nekulturni vokabular nista dobro neće doneti, smatra – to će nam se o glavu obiti.

Kako će bilo kome pomoći to što Vučić predstavnike Kvinte naziva lažovima? 3
Foto: N1/Printsreen

– Što je srpska politika pogrešna i pogrešno proračunata, niko nije drugi kriv nego autor te politike. I još nešto: posle svakodnevnih bombardobanja našeg javnog prostora i srpskog društva apsolutno neprihvatljivim rečnikom, ne treba se uopšte čuditi prisutnoj agresiji i svim nesrećama koje se dešavaju. Apsolutno sam uveren da za svaku situaciju postoji primeren rečnik, a odomaćeni, makar on dolazio i sa najvišeg mesta, treba proterati iz društva, sa ulice, stadiona, škole… – zakljućuje Srećko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari