Kako to da Vučić među građanima Srbije uživa samo jedan odsto više poverenja od Putina? 1

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada, ili pak, đavo je došao po svoje, ocene su sagovornika Danasa u odnosu na istraživanje Demostata koje je izrazilo stav građana Srbije prema Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije usred agresije na Ukrajinu.

Oni se, takođe, slažu da Srbija, u svojoj istoriji nikada nije bila više proruski orijentisana, kao i da je to zasluga Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je, prema ovom istraživanju, samo jedan procenat po popularnosti u ovdašnjem javnom njenju, u odnosu na ruskog.

Jedini koji odskače od ovakvog stava je, razume se, predstavnik takozvane desnice, odnosno Boško Obradović, lider Dveri, koji ima puno razumevanje za ovakvo formirano javno mnjenje, jer Vladimira Putina i sam ceni, poput građana Srbije, ali, kako kaže, mnogo više od Aleksandra Vučića.

U vreme kada rat bukti i preti da se sa Ukrajine proširi na celu Evropu, a pritisak na Srbiju da se pridruži evropskoj strani i bude dosledna u svojoj deklarativnoj politici teženja ka punopravnom članstvu u EU, građani Srbije, očigledno, pod snažnim uticajem režimskih medija, cene Vladimira Putina samo malo manje od Aleksandra Vučića.

Svedočimo i Vučićevom pokušaju, da uprkos desetogodišnjoj politici dodvoravanja Vladimiru Putinu i udovoljavanju i gajenju narativa obožavanja ruskog predsednika, sada naglo, opet koristeći medije, Srpsku parvoslavnu crkvu i takozvanu elitu, naglo promeni taj kurs.

VUCIC SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM
foto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

– Ko drugome jamu kopa sam u nju upada. Kada se godinama izgovaraju samo hvalospevi Putinu kao prijatelju Srbije ma šta da Rusija radi a istovremeno neguje putinofilsko javno mnjenje putem tabloidne štampe, onda to ima ovakve posledice. Ti građani koji veruju Putinu ne žive u Putinovoj Rusiji i ne osećaju na svojoj koži posledice takve politike, dok ipak osećaju posledice Vučićeve politike čak i kada nemaju pristup mnogim informacijama – kaže za Danas Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd.

Prema rečima Bojana Kostreša, generalnog sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, to što Putina u Srbiji građani poštuju samo malo manje od Vučića znači da je „đavo došao po svoje“.

– Dugogodišnja, gotovo histerična, rusofilija podržavana od političkog mejnstrima, koji pored vlasti obuhata i dobar deo opozicije, SPC i većine medija, sa jedne strane, i povlađivanje ekonomskim interesima Ruske federacije, sa druge strane, recimo poklanjanje NIS-a i potpisivanje štetnog energetskog sporazuma, je Srbiju dovela u poziciju ruske gubernije. Posle zaklinjanja u bratsvo sa Rusijom i upornog odbijanja da Srbija krene put evropskih integracija stvoren je utisak da Srbija ne mođe bez Rusije što nas je dovelo do toga da neki građani smatraju da je Putin bitniji od Vučića. Srbija mora odmah da prekine sa ovakvom politikom. Aleksandar Vučić mora prekinuti saradnju sa Putinom i nedvosmisleno se okrenuti EU integracijama i to ne zbog svog rejtinga nego zbog budućnosti Srbije – mišljenja je Kostreš.

Kako to da Vučić među građanima Srbije uživa samo jedan odsto više poverenja od Putina? 2
Foto: Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE; MIKHAIL KLIMENTYEV; Screenshot RTS

 

S druge strane, Boško Obradović, predsednik Dveri smatra da je nesumnjivo jedna od najmarkantnijih i najuticajnijih figura savremene svetske politike.

– U Srbiji važi za jednog od lidera slobodarskog čovečanstva, dok je posebno poštovan jer se Rusija za vreme njegove vlasti vratila sebi, poštovanju nacionalnih i državnih interesa, pravoslavlja, porodice i svih drugih tradicionalnih vrednosti. U mnogo čemu je simbol političkog konzervativizma i po tome suprotan od Vučića koji pripada neoliberalnom i prozapadnom pogledu na svet. Zato je potpuno prirodno da je u Srbiji Putin toliko omiljen. To je ne samo izraz ljubavi prema ruskom narodu i državi i simpatija za njihovog lidera, već i žal što mi nemamo političara takvog ideološkog profila na vlasti – zaključuje Obradović za Danas.

Žarko Korać, psiholog, ističe da u Srbiji od kada je SNS došao na vlast, traje gotovo neshvatljivo desetogodišnja snažna propaganda Rusije.

– To je tradicija još od kada su bili deo SRS. Svega tu ima: priče da nas “štite u savetu bezbednosti, posebno da “ne daju da ode Kosovo”, da nam daju “moćno oružje”, da su “srcem uz nas” i da oni neće dati “da nestane Srbija”. To je primitivna i agresivna politička propaganda u korist druge države. Rat u Ukrajini je to samo ogolio. Pratite tabloide u Srbiji samo tri dana, pa će to biti potpuno jasno – kaže Korać.

Nikada u istoriji Srbije, dodaje on, Srbija nije bila toliko antievropski i proruski orijentisana.

– To je glavna zasluga Aleksandra Vučića. Iako obično pažljivo biram reči, po meni je to ravno nacionalnoj izdaji. Političar treba pre svega da voli svoju državu a ne tuđu – zaključuje Korać.

Kako to da Vučić među građanima Srbije uživa samo jedan odsto više poverenja od Putina? 3
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO kaže da Vladimir Putin u kontinuitetu, skoro dve decenije, veoma visoko rangiran u svim istraživanjima koja su sprovedena u Srbiji.

– Rat u Ukrajini je povećao Putinovu popularnost u Rusiji, a, čini se, i u Srbiji. Vučić je jednu deceniju političar s najvećom podrškom, tako da rezultati ovog istraživanja nisu iznenađujuć – ističe naš sagovornik.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ističe za Danas da velika popularnost predsednika Rusije Putina među građanima Srbije rezultat je dugogodišnje proruske propagande koja se u Srbiji vodi preko režimskih medija.

– Putin je bio popularan kod Srba i pre nego što je Vučić došao na vlast, ali aktuelni režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem je tu činjenicu zloupotrebio za svoje političke ciljeve, te je inteziviran proruski i proputinovski narativ kako bi se izgradio kult ličnosti Vladimira Putina među Srbima – ističe Rakić.

Kako dodaje, sada ovakvi nalazi Demostata i drugih istraživača javnog mnjenja, koje govore o velikoj popularnosti predsednika Rusije i o nikad manjoj podršci EU integracijama među građanima Srbije, pomažu Aleksandru Vučiću jer relaksiraju njegovu pregovaračku poziciju.

– Naime, Vučić sada komotno može da kaže u razgovoru sa EU i američkim zvaničnicima da bi uvođenje sankcija Rusiji izazvalo velike unutrašnje potrese i da on i pored najbolje volje iz objektivnih razloga to ne može da uradi. Takođe, Demostatovo istraživanje nam govori još nešto – koliko je velika moć medija u kreiranju javnog mnjenja i stavova građana. Kada bi mediji u Srbiji bili slobodni i objektivno i istinito izveštavali o dešavanjima u Srbiji i svetu, ni Vladimir Putin ni Aleksandar Vučić ne bi bili toliko popularni. Za ovog drugog sam poprilično sigurna da bi odavno bio politička prošlost – zaključuje Dragana Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari