Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Izjavom da nas od avgusta do kraja marta očekuje najdublja kriza u poslednjih deset godina, odnosno od kada je njegova Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučič psihički priprema narod na katastrofu, kako bi nakon toga mogao da kaže kako je on najbolji lider u Evropi, ukoliko se takva kriza bude izbegla, mišljenja je sociolog Jovo Bakić.

S druge strane, Boško Obradović, lider Dveri napominje da je vanredno stanje, o kojem je Vučić govorio juče na televiziji Pink kao realnom, iako ga neće uvesti, prisutno već deset godina u Srbiji, od kada je SNS na vlasti.

Vučič je rekao da je narednih osam meseci najteže doba u poređenju sa svih deset godina od kako je na vlasti.

On je rekao da Srbija na dnevnom nivou „krvari“ dva miliona evra za struju, jer zbog suše nema dovoljno vode za hidroelektrane Đerdap i Perućac

– Cena struje je danas dostigla rekord na tržištu Evrope, 540 evra po megavat satu. Naši ljudi plaćaju 40 do 41 evro, 14 puta manje- rekao je Vučić.

Prema mišljenju Jove Bakića, predsednik Srbije ovakvim izjavama primenjuje dobro oprobani scenario za koji je video da prolazi kod birača.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 2
Foto: Medija centar

– Priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali kako je najbolji u Evropi, iako je to veoma daleko od istine – kaže Bakić za Danas.

Naravno, dodaje on, vremena su opasna i svašta je moguće.

– Verujem da mu nije svejedno. Problem je u koncentraciji celokupne državno-mafijaške moći u njegovoj ličnosti, a u vezi s tim i sa njegovom psihičkom nestabilnošću – zaključuje naš sagovornik.

Konstatujući da vanredno stanje u Srbiji živimo od dolaska SNS na vlast pre deset godina, Boško Obradović ističe da, umesto borbe protiv kriminala i korupcije “dobili smo još veći kriminal i korupciju u vrhu vlasti”.

– Sve nezavisne državne institucije postale su zavisne od jednog čoveka, ključna javna preduzeća poput EPS-a i RGZ-a su uništena, a korumpirani kadrovi sa kupljenim diplomama vladaju državom. Nema opasnijeg vanrednog stanja od toga, a tek nas čekaju problemi sa tim kadrovima na čelu države u vremenu nastupajuće krize – zaključuje sagovornik Danasa.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 3

Ističući da građane Srbije očekuje najopasnije vreme u narednih osam meseci, predsednik Srbije je rekao i da Srbija kupuje i gas koji ne ide po ruskoj ceni i da je 650 miliona evra do sada izdvojeno za gas koji se skladišti u Mađarskoj.

Objasnio je da se četiri do pet miliona kubnih metara gasa dnevno utiskuje u Mađarskoj, da je za sada uskladišteno oko 100 miliona kubnih metara i dodao da je skladište Banatski dvor u Srbiji gotovo puno.

Kada je u pitanju ugalj, Vučić je rekao da uz pomoć Kine pokušavaju da nabave dva miliona tona uglja, a da je Srbija već kupila sve što je mogla u regionu.

– Tu su dva problema. Jedan je novac, a drugi je ima li gde. Treba nam i Dunav da poraste, očekujem da to bude u septembru, da bi mogle barže da dođu. Kamionima uvozimo sve što možemo iz svih delova bivše Jugoslavije – kazao je on.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 4
Foto: Boris ERG

Naglasio je da Srbija još uvek ima dobru finansijsku stabilnost, ali da će sledeća godina biti najteža što se tiče vraćanja dugova i da će oni iznositi četiri milijarde evra, koji su, po njegovim rečima, nastali pre 10 godina.

Uprkos ovim pesimitičnim prognozama, Vučić je rekao da država ne odustaje od povećanja penzija i plata u javnom sektoru, ali je dodao da će zbog aktuelne situacije možda morati da odloži neke infrastrukturne projekte za godinu-dve dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari