Kakva je politička budućnost ministarke Zorane Mihajlović? 1Foto: FoNet/ MGSI

Ako ste pre mesec dana poverovali u iskrenost predsednika države Aleksandara Vučića da je ubeđen da ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nema nikakve veze sa aferom u kojoj je direktor Infrastruktura Železnica Srbije Miroljub Jevtić uhapšen zbog primanja mita, i ako ste sada poverovali Mihajlović koja kaže da je apsolutno sigurna da iza napada na nju ne stoji Vučić, onda vam je sigurno jasno da se politička budućnost Mihajlovićeve u vladi i SNS ne dovodi u pitanje.

Međutim, ako ni u jednu od ovih izjava niste poverovali, onda shvatate koliko je nepoverenje među njima i da će „sudbina“ Mihajlovićeve zavisiti od procene trenutno najmoćnijeg čoveka i njegovog rejtinga, ali svakako i njene eventualne umešanosti u aferu nastalu posle hapšenja u njenom sektoru.

Ukoliko postoje dokazi o njenoj umešanosti, niko je neće štedeti, a uz to će i politički profitirati. Ovo su nam nezvanično rekli izvori bliski SNS i poneki od članova ove partije.

Nekako se potrefilo da se sa nedavnim hapšenjem Miodraga Poledice, državnog sekretara u ministarstvu koje vodi Mihajlović, ponovo na naslovnim stranama tabloida nađe ona, a da radikali nastave sa prizemnim napadima na nju u Skupštini.

Naši izvori kažu, da to nije slučajno i da samo jedna osoba može da utiče na pisanje tabloida ali na to ko će biti meta radikala.

Prema procenama naših sagovornika, hapšenje Poledice nije dovoljno uzdrmalo javnost, odnosno ukazalo na to da se država bori sa korupcijom i kriminalom.

Ne bi li se, pogotovo pred izbore, takvo stanje promenilo i u očima domaće ali i očima strane javnosti, potrebno je privođenje ili hapšenje „kapitalca“, smatraju članovi SNS. Kako kažu, neki „nebitni ministar“ iz redova socijalista, koalicionih partnera, ne bi privukao toliko pažnje.

Jedan od zaključaka koje su naveli izbori Danasa sa vladajuće političke scene bilo je da će politička budućnost Mihajlovićeve zavisiti od rejtinga i trendova kojima vlast teži, a čemu će nesumnjivo koristiti udar na nju, ukoliko za to postoje dokazi.

Naši sagovornici ponavljaju više puta iznete činjenice da Mihajlović nije omiljena među naprednjacima i višim stranačkim funkcionerima, jer je među njih došla sa „druge strane“ naklonjene zapadu i integracijama.

Uz to, kako navode, posle afera Krušić i Jovanjica, Mihajlović je među retkim ministrima koji iza sebe, do ovog momenta, nemaju pravih i ozbiljnih afera.

Situacije je svesna i Mihajlović, pa prema mišljenju naših izvora, odgovara i to intervjuom u Nedeljniku, u kojem je jedna od njenih poruka da može da ode i napravi svoju opciju, rekavši da ne bi bila u SNS-u da liderstvo partije preuzme Nebojša Stefanović.

Mihajlović je u intervjuu ponovila da nema nijedan razlog da pomisli da je Poledica uradio nešto protivzakonito. Ona je ocenila i da državni sekretar nije meta.

„Da se ne pravimo blesavi, meta sam ja. I to mi je jasno. Samo ne želim da moj državni sekretar bude kolateralna šteta. Kao što ni ja sutra ne želim da nekom drugom budem kolateralna šteta“, rekla je ona.

On je dodala da je ona tu i da nikuda ne ide.

„Ako sam ja bilo šta u ovom ministarstvu uradila, a nije u skladu sa zakonom, pa dajte to. Pokažite to. Izvolite, dođite, tu sam 24 sata, sedam dana u nedelji, nikud na bežim. Čekam“, kazala je ona.

Na pitanje ko onda stoji iza toga, Mihajlović je odgovorila da „prepoznaje obrise“ i dodala kako veruje da će se „vrlo brzo sve videti“. Mihajlović kaže da je sigurna da to nije Vučić.

„Apsolutno sam sigurna, pa to je jedini čovek i predsednik koji me je branio. Nas dvoje se poznajemo desetak godina i mogu slobodno da kažem da je to čovek s kojim sam najbolje sarađivala i radila. To kažem posle godina zajedničkog rada, i u opoziciji, i u Vladi. On je čovek koji me je pozvao da dođem u Srpsku naprednu stranku“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da je činjenica da nekom smeta.

„Ja samo vidim rezultate i novac kao razloge. Znate kako kažu: najveći ratovi su se dešavali zbog novca i zbog žena. Ovde nije zbog žena, dakle zaključujem da je zbog novca. Ali upravo zbog toga što sam radila u energetici, znam koliko možete da smetate ljudima kada zaključujete ugovore od 500-600 miliona ili jednu milijardu evra“, istakla je Mihajlović.

Na pitanje da li smatra napade tabloida slučajnim, kaže da po tom pitanju nema dilemu.

„Dugo sam u politici i u SNS-u. I uopšte se ne zavaravam da se ovo slučajno dešava. Ali s druge strane sve vreme trpim napade i radikala i tabloida. Meni su saradnici odštampali stotinu naslovnih strana tabloida sa kojima živim praktično od 2015.. Da ne bude zabune, svi ti tabloidni napadi se po pravilu dešavaju pred izbore. Čim krene kampanja, ja sam špijun, lopov, vođa hobotnice ili sam ukrala 300 miliona sa američkim ambasadorom. Setite se da sam 2015. sa nacionalnih TV frekvencija bila proglašena za organizatora državnog udara protiv Vučića koji je tada bio premijer. Ta priča je išla iz sata u sat“, navela je Mihajlović.

Govoreći o stranci kojoj pripada, Mihajlović je istakla da u SNS ima „mnogo više sjajnih ljudi nego onih koji su se narušavali ugled“.

„Ali u SNS će sigurno doći do određenih promena, što je predsednik Vučić i najavio. Reforme su potrebne stranci“, smatra Mihajlović.

Ona misli da Vučić, iako je najavio, neće napustiti SNS jer „on jeste SNS“.

Mihajlović je rekla da se ne plaši radikala.

„Ja se njih ne plašim i to ih najviše nervira. Govorim da je njihov predsednik džuboks koji peva onoliko koliko u njega novčića ubacite. Današnja Srbija nije Srpska radikalna stranka“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari