Kameron Manter: Srbija će biti zaboravljena ako se ne uskladi sa Zapadom 1Foto: Miroslav Dragojević

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kameron Manter izjavio je da je pred Srbijom odluka o tome na kojoj strani svetske realnosti će se naći u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Manter, penzionisani američki diplomata koji je u Beogradu bio ambasador od 2007. do 2009, ukazao je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) da bi odstupanje od zapadnih vrednosti Srbiju i njene gradjane, kako je naveo, moglo oterati u zaborav.

„Moja bojazan, kao prijatelja Srbije i njenog naroda za koji smatram da pripada Evropskoj uniji, je da će je to učiniti nevažnom. To bi bila šteta jer Srbija ima jako mnogo da ponudi Zapadu. Ali, jedno je govoriti da želite da pripadate Zapadu, a da sa druge strane, govorite o navodnom narušavanju svog samopoštovanja“, rekao je Manter.

On je rekao da je potrebno da gradjani i rukovodstvo Srbije treba da naprave izbor kakvu državu žele: autoritarnu – koja se obračunava sa medijima, bez opozicije i suštinski saglasnom sa bezraložnim i neopravdanim napadom Rusije na Ukrajinu, ili da žive evropski život.

„Ako ne uspeju, mislim da ih niko neće kazniti. Jednostavno će biti zaboravljeni“, rekao je Manter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari