Kandidat za gradonačelnika Obradović: Zdravstveni sistem je u lošem stanju 1M. Ilić

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović izjavio je danas da su desetogodišnja nebriga i loše odluke i potezi SNS doveli do toga da zdravstveni sistem u Beogradu ne priliči jednom razvijenom gradu 21.veka i istakao da Grad mora da ima aktivniju ulogu u brizi za zdravlje građana.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je zdravstveni sistem u Beogradu u jako lošem stanju, da je teško doći do kvalitetne zdravstvene usluge.

Obradović je rekao da, na primer, Dom zdravlja Vračar od jula 2022. godine nema mamograf, da Tiršova 2 nije ni počela da se gradi, da u Krnjaču ginekolog dolazi svakog drugog ponedeljka, da u Kotežu nema pedijatra i da Dom zdravlja u Vinči prokišnjava, ima kartoteku u hodniku i nema lekara specijalistu.

On je rekao da su u planu koalicije „Srbija protiv nasilja“ navedene mere, koje predviđaju da Grad Beograd gradi ključnu infrastrukturu, a to su domovi zdravlja, da nabavi adekvatnu i nedostajuću opremu, kao što je skener, da se aktivnije uključi u prevenciju bolesti koje su najizraženije u našem društvu, a to su bolesti krvnih sudova, srčana oboljenja, prevencija bolesti zavisnosti.

„Ponovo ćemo uspostaviti program podrške parovima za vantelesnu oplodnju, jer je to bitno za grad“, rekao je Obradović.

On je rekao da je merama planirano da Grad Beograd finansira stručna usavršavanja zdravstvenih radnika, specijalizacije, odlaske na naučne skupove u zemlji i inostranstvu.

„Naši građani moraju da imaju pristup zdravstvenim uslugama na pravi način u svakom trenutku i to je jedan od najbitnijih prioriteta posle 17. decembra. To je nešto čime ćemo početi da se bavimo 18. decembra“, istakao je on.

Nosilac izborne liste koalicije „Srbija protiv nasilja“ za beogradske izbore Dobrica Veselinović rekao je da je prioritet te koalicije unapređenje sistema primarne zdravstvene zaštite u Beogradu, a to, pre svega, znači ulaganje u nove ambulante i obnavljanje postojećih domova zdravlja.

Član Predsedništva stranke Srbija centar Dragan Delić rekao je da novu zdravstvenu politiku treba organiozovati i finansirati tako da svakom građaninu Srbije zdravstvena zaštita bude dostupna u svako vreme i na svakom mestu, da bude efikasna, kvalitetna i maksimalno bezbedna za osiguranike.

On je rekao da je 2021. godine u zdravstvenom sistemu Srbije bilo 1800 manje specijalista nego 2011. godine.

Delić je rekao da su najslabija karika zdravstvenog sistema Srbije v.d. direktori i praksa da godinama obavljaju tu funkciju bez provere da li je efikasno obavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari