KFOR: Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali ostajemo na oprezu i spremni da reagujemo 1Foto: KFOR facebook

Misija Kfora obajvila je da je poslednih dana imala niz vežbi na severu Kosova kako bi testirala svoje sposobnosti.

Na Tviter nalogu je objavljeno:“Poslednjih dana, misija KFOR-a predvođena NATO-om izvela je seriju vežbi na severu Kosova kako bi testirala svoje sposobnosti da nastavi da obezbeđuje bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja“, piše na Tviteru.

Uz tekst je objavljen i video snimak vežbi i link za tekst u kojem su objašnjeni razlozi zbog kojih su vežbe neophodne.

U tekstu se navodi da se „nedavno pojačano prisustvo KFOR-a na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga pokazalo kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj saradnji Vlade Crne Gore, srpskog načelnika odbrane, institucija na Kosovu i misije vladavine prava koju predvodi EU (Euleks), i KFOR.

„Regionalna komanda KFOR-Istok povećala je svoje prisustvo na prelazu Jarinje iz preventivnih razloga nakon uspešne i aktivne koordinacije sa svim zainteresovanim stranama. Ovo povećanje je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa koje su bile ubačene u demonstracije“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da KFOR održava odgovarajuće kapacitete i sredstva za odvraćanje od nasilja u regionu i obezbeđuje postojanje uslova koji podstiču dalji napredak političkog dijaloga između Prištine i Beograda uz pomoć EU.

„KFOR je pokazao balans i odlučnost tokom celog događaja. Povređenih nije bilo, a tenzije su smanjene zahvaljujući koordinaciji zvaničnih stranaka i rukovodstva Kfora“, navodi se.

Uz to piše i da KFOR čvrsto veruje da je upotreba nasilja i agresivnog ponašanja za uticaj na političke odluke na Kosovu neprihvatljiva i da se doživljava kao provokacija.

„Svačija je odgovornost da osigura kolektivnu bezbednost i bezbednost regiona – ovo je od suštinskog značaja za budući dijalog. Kroz doslednu, efikasnu saradnju i transparentan dijalog između jedinica KFOR-a, kosovske policije, srpske javne bezbednosti i službenika za sprovođenje zakona, uspeli smo da postignemo uspešan ishod koji je legitimisao kredibilitet i vladavinu zakona. Zajedno smo bili u mogućnosti da održavamo i garantujemo bezbednost i bezbedno okruženje za dobrobit svih ljudi koji žive na Kosovu“, navodi KFOR.

Kako dalje piše, KFOR redovno izvodi vežbe, osmišljene za testiranje sposobnosti i održavanje neophodnog nivoa operativne spremnosti potrebnog za nastavak ispunjavanja dužnosti.

„Najnovija vežba održana 19. decembra 2022. godine počela je u kampu Novo Selo i sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica KFOR-a da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava (teška logistička vozila i inžinjerska sredstva). Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali KFOR ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo sprečili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN“, navodi se.

U tekstu piše i da se trenutno analizira nedavni zahtev Vlade Srbije.

„Nastavićemo da pružamo bezbednost i bezbedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rešenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, navodi KFOR.

Kako se zaključuje, misija KFOR-a koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbeđivanju bezbednosti, bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999.

„Kao takva, uloga KFOR-a i dalje je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“, piše na kraju teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari