Kikindske - OSVRT: Vučićev rat i mir i autobusi iz celog Banata 1Foto: Kikindske

Kikinda je u prošli ponedeljak bila poluokupiran grad, jer je organizovan masovni „slet“ sledbenika Aleksandra Vučića, što je zahtevalo ogromnu angažovanost državne uprave i policije, kao da se radi o državnom a ne o partijskom skupu, i što je proizvelo paralizu u saobraćaju i muke za mnoge Kikinđane koje tog dana nije interesovao govor predsednika vladajuće partije.

Od prepodnevnih sati policija je izašla na ulice da kontroliše i usmereva, dok su domaćini iz kikindskog tabora naprednjaka obavljali završne pripreme za doček vođe, a i statista doveženih iz svih krajeva Banata i potiskih opština Bačke.

Brojni autobusi sa zrenjaninskim i beogradskim tablicama, procene su preko 50, zakrčili su ulice, posebno Kralja Petra Prvog, gde je većini bila dolazna stanica i parking, a zastoju u saobraćaju doprinelo je i tih preko 2.000 naprednjaka koji su krenuli iz autobusa ka Gradskom trgu.

Policajci ovaj put nisu pisali prijave naprednjacima zbog višečasovne blokade saobraćaja na više lokacija, kao onomad kad su prekršajno „udarali“ po opozicionim aktivistima zbog jednočasovne blokade kružnog toka.

A na Trgu bina je postavljena kod Gradske kuće, pored nje, na krovu starog ZOIL-a transparent odanosti Vučiću, a u prvim redovima lokalni naprednjaci sa transparentima „Bašaid za Vučića“, „Mokrin voli Vučića“ i slično za ostala sela, s tim da je poruka iz Sajana, sela sa većinskim mađarskim življem, glasila – „Aco Srbine“.

Kad se lokalcima dodaju gosti iz banatskih i bačkih odbora SNS-a, okupilo se između tri četiri hiljade ljudi da čuje šta imaju da kažu vodeći naprednjaci, pre svih predsednički kandidat i vlasnik svih izbornih lista.

Naprednjaci, a i njihovi mediji govore da se radi o najvećem političkom skupu u Kikindi ikada, mada su svojevremeno radikali, preteče naprednjaka, sa Vojislavom Šešeljem na čelu skupljali toliku masu na kikindskom trgu bez dovoženja publike autobusima.

Uz Vučića, u prvom redu bili su Miloš Vučević, Igor Mirović, Nikola Selaković, Milenko Jovanov, Darija Kisić, Nikola Lukač, Marija Zdravković i drugi manje poznati naprednjački funkcioneri, a o bezbednosti je lično brinuo načelnik Policijske uprave Kikinda, Paja Rajkov, stalno u pokretu i sa motorolom u ruci.

Predizborni miting otvorila je pevačka grupa Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“, pevajući državnu himnu „Bože pravde“.
(Pitanje za Zorana Petrovića, direktora „Gusala“: da li je sa ansamblima krenuo da tezgari po partijskim skupovima i ovom prilikom „odrao“ bogate naprednjake, ili je ugledno društvo kojim rukovodi preimenovao u Odbor za muziku i folklor SNS-a pa se time ovakvi nastupi podrazumevaju kao partijska obaveza?)

Posle državne himne nastupili su državni funkcioneri, ovaj put u mešovitoj ulozi: partijski je skup, ali su oni već toliko srasli sa državom da se po njihovom viđenju ne mogu odvojiti od interesa, suštine, da ne kažemo duše Srbije, i zato smo ih ponovo slušali kako se hvale da brinu da ne ostanemo gladni i stalno nam nešto grade i udovoljavaju, i kako „oni drugi“ neće samo da pobede Vučića i naprednjake na izborima, već i da unište i izgaze Srbiju. Jer, jel’ te, Vučić i SNS jednako je Srbija.

Najvažniji govornik, koji je poslednji govorio, delovalo je izmoreno i deprimirano: nagovestio je proširenje rata u Evropi, požalio na pritiske iz belog sveta kojima je izložen, napao lidere iz susedstva i najavio nove nestabilnosti, ali nakon svega rečenog obećao je svetlu budućnost našem narodu, dovoljno hrane i energenata i sijaset investicija, kao da mi nismo u toj istoj Evropi, na nekoliko stotina kilometara od sadašnjih ratnih sukoba.

Kikindske - OSVRT: Vučićev rat i mir i autobusi iz celog Banata 2
Foto: SNS

– Zamoliću vas da sačuvamo našu Srbiju i obezbedimo sigurnu budućnost za našu decu. Sukobi će biti još žešći, u celom svetu… To za nas predstavlja veliki teret. Pitanje je kako će se i mnogo jači od nas izboriti sa problemima. Uz sve to, gde će neki tražiti krivca i u nama malima. Mi stariji moramo da gledamo i šta dolazi posle 3. aprila. Važno je da se iz svega ovoga izvučemo, da jednom nas preskoči sva ta nesreća koja je svet zadesila, a veća i teža nego što sada izgleda. Ne isključujem i veće sukobe od sukoba dve zemlje. Očekujem. Gubili smo mnogo dece u ratovima, moramo da sačuvamo mir – govorio je izmučeni predsednik i još dodao da neće o opoziciji, jer kada je Srbija u opasnosti naprednjačka je sveta dužnost da je čuvaju, a ne da se obračunavaju sa političkim protivnicima, i da se po tome razlikuju od njih.

Potom je okrenuo priču na investicije i razvoj: najavio je brzu izgradnju brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde, hitnu i potpunu rekonstrukciju puta Kikinda – Rusko Selo, obnovu puta Kikinda – Mokrin, skoru izgradnju fabrike vode i pristojnu pijaću vode, početak izgradnje velikog fudbalskog stadiona, kapaciteta za 12 hiljada gledalaca, te potpunu rekonstrukciju kikindske Bolnice, u šta će umesto tri miliona evra, koliko je najavljeno pre nekoliko meseci kada su radovi počeli, država uložiti 30 miliona evra!

I dok Vučić nije hteo o opoziciji, Kikinđanin Milenko Jovanov je opleo po političkim protivnicima, bez obzira što je, kako reče njegov predsednik, Srbija u opasnosti, pa nije u redu.

No, pre toga je poznati „SNS-jastreb“, u skladu sa novim motom kampanje „Mir, stabilnost, Vučić“, takođe apelovao da se okrenemo miru.

– Pokazali smo da znamo da se izborimo kada je to potrebno, i da umemo da se borimo i da stradamo, ali sada je vreme da se sačuvamo. Sada treba da pobeđujemo u putevima, u obnovama škola, to su pobede koje su potrebne ovoj generaciji – poručio je miroljubivi Jovanov i onda ratoborno krenuo po sugrađanima iz opozicije.

– Unutar Srbije postoje oni koji ne žele mir, koji nam prete svakog dana i nazivaju krezubom bagrom, koji nam kažu kako će nas juriti po ulicama, i mi njima poručujemo da ćemo ih 3. aprila pobediti pristojno i ubedljivo sa olovkom – rekao je visokopozicionirani Kikinđanin u redovima vladajuće partije i još jednom kao glavni moto negativne kampanje uzeo Hotel „Narvik“, iako su za ovih devet godina vlasti i potrošenih skoro 200 miliona evra, naprednjaci mogli da ga otkupe pet puta, kad im je već toliko stalo.

Istakao se za govornicom i potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je apelovao na istomišljenike da obavezno izađu na izbore, jer nema opuštanja i svaki glas važan.

Neobično, jer do sada su naprednjaci izlaznost obezbeđivali kapilarnim spiskovima i nisu imali običaj da alarmiraju svoje birače na mitinzima kako je od životne važnosti da izađu.

Vučević je nastupio pre Vučića, a njegov nastup obeležila je bakljada lokalnih naprednjaka na sred Trga.

No, očigledno su baklje upaljene u pogrešno vreme, jer su na drugim mestima u kampanji bile rezervisane za najvažnijeg gosta, a to Vučević sigurno nije, već neko sličnog prezimena, što je zasigurno zbunilo predvodnike bakljade pa je „spektakl“ poranio.

Sve u svemu, nakon što je pre trideset godina Slobodan Milošević dobijao izbore sa parolom „Sa nama nema neizvesnosti“, iako su neizvesnost, strah i stradanje obeležili devedesete, danas nam Vučić nudi mir i stabilnost ako on ostane na vlasti, iako je unutrašnja kriza našeg društva na vrhuncu, a na to se još nakalemio rat u Ukrajini, što sve ne sluti na dobro.

Kikindske - OSVRT: Vučićev rat i mir i autobusi iz celog Banata 3
Foto: Kikindske

Semafor po Jovanovu: 8.000 prema 63

Kandidat za narodnog poslanika na listi Aleksandra Vučića, Kikinđanin Milenko Jovanov, osvrnuo se na nedavni skup opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije – Marinika Tepić“.

– Bili su ovde pre neku nedelju, bilo ih je šezdesettroje, osam stranaka ujedinjenih, ne znam na šta bi ličilo da su razjedinjeni – rekao je Jovanov, umanjivši tako za četiri puta broj okupljenih na opozicionom skupu, što je svakom ko je video snimke i fotografije jasno i zaboravljajući da je on kao predsednik lokalnog DSS-a do pre neku godinu sakupljao jedva stotinjak sledbenika na partijskim skupovima.

A za Vučićev skup naprednjački mediji objavili su da je najveći u istoriji: Televizija Kikinda je procenila da je na Gradskom trgu bilo 8.000 ljudi, a SNS-glasnogovornik napisao je u Novim kikindskim novinama da se okupilo oko 7.000.

Obe procene su preuveličane, jer se okupilo nešto manje od 4.000 ljudi, većina iz okolnih a i udaljenih mesta Banata i iz potiskih opština iz Bačke, a ostalo Kikinđani, od kojih su mnogi, kao zaposleni u javnom sektoru, dovučeni pod radnom obavezom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari