Klačar: Solidan rezultat NS u Negotinu, borba i stranački rad se isplate 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

 Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar ocenio je danas kao solidan rezultat Narodne stranke (NS) na lokalnim izborima u Negotinu, i da se, kao najvažnija lekcija, pokazalo da se stranački rad isplati.

„U osnovi se radi o solidnom rezultatu imajući u vidu dve okolnosti: prva, da Srpska napredna stranka (SNS) ima stabilnu i visoku podršku u Negotinu i druga, da je NS donela odluku o ovim izborima samostalno, u specifičnom kontekstu, bez podrške ostalih opozicionih stranaka i posle tvrdog stava o bojkotu. Nije bilo lako objasniti zašto se sada izlazi na ove izbore posle jasnog stava o neophodnosti bojkota“, rekao je Klačar, za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, „ne treba izvlačiti krupne zaključke posle ovih izbora jer se radi o izolovanim lokalnim izborima, koji su bili u senci drugih događaja (Kosovo) i s malim ili nikakvim posledicama po nacionalni nivo“.

„Međutim, ovi izbori pokazuju da se izborna borba isplati, ne samo kroz rezultat, već mnogo više kroz osnaživanje stranačke infrastrukture, promovisanje lokalnih lidera i, najvažnije, kroz podizanje kapaciteta za kontrolu izbornog procesa. Drugim rečima, odluka NS pokazuje da se stranački rad isplati i to je najvažnija lekcija posle ovih izbora“, naglasio je Klačar.

Na pitanje da li rezultat  ide u prilog izlasku NS ali i ostale opozicije na aprilske izbore, on je rekao da bi bilo „iznenađenje da NS i ostale opozicione stranke bojkotuju sledeće izbore i šanse za sveobuhvatan bojkot su veoma male“.

„Tako da nije pitanje da li će izaći već u kom političkom aranžmanu i način putem koga će objasniti svoju političku poziciju“, ocenio je Klačar.

„Svim opozicionim strankama, pa i NS je neophodna saradnja s drugim strankama i ukrupnjavanje. Nema dileme da opozicija mora da izađe na izbore u različitim koalicijama, a ne svaka za sebe. Uostalom, SNS u Negotinu nije išao samostalno već sa koalicionim partnerom (SPS)“, rekao je Klačar, na pitanje da li je bolje da na izbore NS ide samaostalno ili zajedno sa drugim opozicionim strankama.

Kako je ukazao, NS bi u Negotinu napravila bolji rezultat da je dobila podršku ostalih opozicionih stranaka.

„Ukupno uzev, učešće NS na lokalnim izborima je dobar potez ove stranke jer su podigli medijsku vidljivost, nametnuli su proaktivan pristup, obučili ljude za kontrolu izbornog procesa, promovisali lokalne lidere i lokalne politike“, rekao je Klačar.

Predsednik NS Vuk Jeremić rekao je danas da je stranka koju predvodi na loklanim izborima u Negotinu osvojila više od 13 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari