Ko će biti novi premijer Srbije? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ana Brnabić, kojoj je istekao i treći skraćeni mandat na mestu premijerke, moguće da više neće biti na tom mestu. Bar se tako mogu shvatiti izjave koje daje Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Zato se otvara pitanje, hoće li na tu funkciju zasesti Miloš Vučević koji je i najavljen kao naslednik Brnabić posle prethodnog izbornog procesa.

Ako se Vučiću može verovati, Brnabić će teško nastaviti da predsedava vladom, iako je on vidi, zajedno sa trenutnim ministrom finansija Sinišom Malim, kao resurs ove zemlje.

Vučić je obraćajući se javnosti posle izbora rekao i da je Brnabić bila najduže na premijerskoj funkciji u istoriji višestranačja u Srbiji, da je mnogo uradila, ali i da je i znala da će teško ostati na premijerskoj funkciji na osnovu razgovora obavljenih pre izbora, te da će obavljati “značajne funkcije u budućnosti”.

On je naveo da je pre izbora rekao premijerki da je to njen poslednji mandat na toj funkciji.

Ana je izrasla u velikog borca. Ponosan sam na nju. Teško da će ona opet biti premijerka. To sam joj rekao prije izbora, ali ona je dala srce i borila se tokom cele kampanje. Iza nje ostaju rezultati”, kazao je Vučić.

Ipak, on nije pomenuo ko bi je mogao naslediti, ukoliko ispuni ovo što je rekao.

Postoji mogućnost da će Miloš Vučević, novi predsednik SNS, koji je na tom mestu nasledio Vučića, biti novi premijer budući da je bio prvi na izbornoj listi SNS, ali i da je to najavljeno u avgustu prošle godine.

Tada je Brnabić, uoči formiranja prošle vlade, najavila da postoji dogovor da nakon nje na tu poziciju dođe Miloš Vučević.

Ona je tada rekla da je nova vlada oročena do 2024. kada Srbiju najverovatnije očekuju novi izbori. Bilo tada izbora ili ne u SNS, prema rečima Brnabić, postoji dogovor da od 2024. godine na poziciju premijera dođe Miloš Vučević, tadašnji gradonačelnk Novog Sada, koji je bio drugi izbor predsednika Aleksandra Vučića za mandatara.

Izbori su ipak održani pre 2024. a ako se naprednjaci budu držali svojih reči, Vučević, koji je posle gradonačelničke funkcije preuzeo resor odbrane u Vladi, biće novi premijer.

Zanimljivo je da Vučić Vučevića tokom kampanje a ni sada, nikad ne pominje u kontekstu premijerske funkcije, ali je rekao da SNS ima dva kandidata, ali da nijedan od njih nije lider SPS Ivica Dačić.

Nije isključeno da nju obavlja i neko drugi, ukoliko Vučić proceni da je to u njegovom interesu.

A kada je reč o tome kada će nova vlada biti formirana, odnosno hoćemo li na nju, kao 2022. čekati duže od šest meseci od izbora, to će opet zavisiti od Vučićeve procene šta mu više ide u prilog. Da li Srbija bez vlade u punom kapacitetu ili ova u tehničkom mandatu.

Treba reći i da predstavnici EU i SAD očekuju da do proleća ispuni obaveze koje je preuzeo sporazumima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u februaru i martu prošle godine.

Prema sadašnjim Vučićevim izjavama, u januaru se očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije, a formiranje nove vlade ido početka marta.

Podsetimo, konstitutivna sednica Narodne Skupštine se mora održati najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od od dana konstituisanja Narodne skupštine.

Ukoliko Narodna skupština u tom roku ne izabere Vladu, ili ako ne izabere novu Vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj Vladi prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari