Ko je bacio bombu na kosovsku policiju i palio automobile Srbima koji su se preregistrovali sa srpskih na kosovske tablice? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Jutro nakon što je bačena eksplozivna naprava na kosovsku policiju u severnom delu Mitrovice, koji, pretpostavlja se, predstavlja akt inspirisan hapšenjem osumnjičenog za paljenje automobila Srba koji su odlučili da preregistruju svoja vozila na RKS tablice, gotovo istovremeno i u identičnom tonu, javnosti su se obratili Ivica Dačić, šef dilomatije i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM – zaustavite Kurtija.

Iako na odvojenim sastancima, Dačić kao predsedavajući Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na Andrićevom vencu i Petković sa predstavnicima Srpske liste u Vladi, u rasponu od sat vremena obratili su se javnosti sa različitih mesta, ali identičnim rečenicama.

Aljbin Kurti hoće da izazove nerede i nestabilnost ne samo na Kosovu nego u celom regionu, odnosno – hoće da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština i zato hapsi Srbe.

Međutim, obojica zvaničnika nisu se pritom ni osvrnuli na činjenice niti dali objašnjenje o tome ko je onda palio automobile Srbima na severu Kosova, koji su odlučili da zamene KM tablice sa RSK, ako su hapšenja osumnjičenih inspirisana navodnim višim političkim ciljevima vlasti u Prištini, izbegavanjem formiranja ZSO.

Goran Rakić, predsednik SL, zapretio je I buntom, kako je naveo, srpskog naroda koji će se okupiti, ukoliko ne bude pušten na slobodu Milan Božović, koji je ranije optužen za paljenje automobila i pucanje na kosovsku policiju.

Za to vreme predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Verone, gde se u okviru inicijative Otvoreni Balkan sastao i sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, istakavši da je pomirenje albanskog I srpskog naroda na dobrom putu.

Rama je u prisustvu Vučičća govorio o tome je u razgovoru sa Kurtijem uočio otvoreniji I konstruktivniji pristup u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Sociolog Jovo Bakić u osvrtu na navedene događaje kaže za Danas da je reč o “uobičajnoj šizofrenoj atmosferi” koju stvara vladajući režim u Srbiji.

Ko je bacio bombu na kosovsku policiju i palio automobile Srbima koji su se preregistrovali sa srpskih na kosovske tablice? 2
Foto: Medija centar

– Ona je u funkciji sluđivanja ionako dezorijentisanog društva. Ljudi se osećaju bespomoćno i prepuštaju se vođenju mudrog vođe – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu se stalno zastrašuju.

– A vođa će, uzdajući se u Aljbina Kurtija, ako mora, naposletku isposlovati ono na šta se obavezao, ali će to prikrivati nacionalističkim frazama – napominje Jovo Bakić.

Kako zaključuje, ovakvim ponašanjem vlast dovodi u opasnost živote Srba sa Kosova, što, nažalost, napominje, nije ništa novo.

Podsetimo, nastavak dijaloga na tehničkom nivou na kojem će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenje dogovora iz Ohrida, održaće se u utorak, 4. aprila, u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari