Iskusni diplomata i poručnik u rezervi karabinjerskog korpusa: Ko je Frančesko Talo, Italijan koji se u poslednji čas pridružio "velikoj četvorci"? 1 EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Frančesko M. Talo, savetnik za diplomatiju italijanske premijerke Đorđe Meloni, peti je član diplomatske delegacije koja će danas razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, načinima normalizacije odnosa i postizanju kompromisnog rešenja.

Iako je najavljivan dolazak „velike četvorke“ specijalnih izaslanika SAD, EU, Nemačke i Franscuske (Gabrijela Eskobara, Miroslava Lajčaka, Jesna Plotnera i Emanulea Bonea) koja se mesecima unazad bavi približavanjem stavova dve strane, u poslednjem momentu im se priključio i Talo, kojem ne manjka diplomatsko iskustvo.

Moguće je da je nedavni susret sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, koji je nedavno boravio u Beogradu i Prištini, iskoristio za upoznavanje sa situacijom na terenu i zadacima diplomata iz SAD i EU u vezi rešavanja otvorenih pitanja između Srbije i Kosova.

„Oduševljen sam što sam se sreo sa Frančeskom Talom, savetnikom za diplomatiju italijanske premijerke. Razgovarali smo o zajedničkim ciljevima mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i širem Mediteranu”, napisao je Šole na Tviteru, posle sastnka sa Talom.

Nakon sticanja diplome iz prava na Univerzitetu u Rimu 1982. Talo u diplomatsku službu stupa 1. marta 1984. godine i od 1985. do 1987. u Ministarstvu inostranih poslova radi u službi za štampu i informisanje, a onda 1987. postaje najpre prvi pa drugi sekretar ambasade Italije u Tokiju gde boravi do 1991, nakon čega do 1994. obavlja funkciju prvog sekretara za ekonomska pitanja doambasade Italije u Bonu a zatim i savetnika za ekonomska pitanja.

U Italiju se vraća 1995. i radi u Radnoj grupi za u Radnoj grupi za organizaciju italijanskog predsedavanja EU. Narednih par godina, do 1998. je u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.

Zatim se seli u Njujork gde boravi do 2002. u stalnom predstavništvu pri UN gde radi kao savetnik.

Iz Njujorka se opet vraća u Rim i od 2002. do 2006. radi u kabinetu premijera kao prvi savetnik a zatim i kao zamenik diplomatskog savetnika.

Od 2006. do 2007. je u Ministarstvu spoljnih poslova, odnosno Generalnom direktoratu za američke zemlje, i obavlja funkcuju direktora za Južnu Ameriku. Potom se opet vraća u Njujork ali kao generalni konzul od 2007. do 2011. Od 2011. do 2012. je specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova za Avganistan i Pakistan.

Bio je i ambasador Italije u Izraelu, ali i šef sajber bezbednosti u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Poručnik u rezervi karabinjerskog korpusa. Rođen u La Speciji, 16. avgusta 1958. godine. Oženjen je i ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari