Ko je novi šef misije Euleksa i kakve je do sada imao veze sa Balkanom? 1foto: Printscreen/YouTube/Conflux Center

Novi šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji je general-major karabinjera Đovani Pjetro Barbano, koji je u bogatoj karijeri već imao iskustva sa balkanskim zemljama.

Da će Italija preuzeti misiju EU prvi je izjavio ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

– Dobre vesti za Italiju, jer je general karabinjera Barbano imenovan za šefa Euleksa na Kosovu. Ovaj izbor pokazuje rezultate koji se postižu tamo gde postoji timski rad – rekao je Tajani, preneo je italijanski portal „Susidario“.

Barbano, general zavidnog obrazovanja, od septembra 1995. do marta 1996. godine bio je rasporođen u Mostar. U ovom bosanskohercegovačkom gradu italijanski general je bio zamenik šefa operacija Policijske misije Zapadnoevropske unije, navodi se u biografiji na sajtu Centra za veštine policijske jedinice za stabilnost, čiji je ovaj general direktor.

Bosna i Hercegovina je ponovo bila predmet Barbanovog delovanja u periodu od 2007. do 2008. godine, kada postavljen na mesto komandanta puka Integrisane policijske jedinice u okviru Snaga Evropske unije (EUFOR Althea). To je bila prva misija EUROGENDFOR-a, odnosno Evropskih žandarmerijskih snaga ikada raspoređena.

Ove snage su bile raspoređene u BiH kako bi pratile vojnu implementaciju Dejtonskog sporazuma.

Barbano je takođe bio i prvi načelnik stalnog štaba EUROGENFOR-a, od 2005. do 2007. godine.

Sem toga Barbano je bio na različitim komandnim i štabnim funkcijama, i u Italiji u inostranstvu. Od 1984. godine do danas bio je na mestu komandira nekoliko vodova i četa karabinjera po brojnim italijanskim gradovima. Bio je i na čelu Odseka za planove i vojne policije u okvoru Operativnog ureda u Generalštabu karabinjera, gde je bio odgovoran za planiranje i koordinaciju raspoređivanja karabinjera u mirovnim operacijama koje se vode pod okriljem UN, NATO, OEBS-a, EU i drugih međunarodnih organizacija. Tokom ovog perioda, bio je član Komiteta EU za civilne aspekte upravljanja krizama (CIVCOM) i Odbora poslanika NATO-a (SHAPE).

Iskutva ima i u školstvu – bio je načelnik štaba oficirske škole karabinjera u Rimu, od 2011 do 2012, a onda i direktor Instituta za stručne i vojno-pravne studije iste škole, od 2013.

Ima dve diplome iz političkih nauka i međunarodnih i diplomatskih nauka na Univerzitetima u Sijeni i Trstu. Takođe je magistrirao na studijama unutrašnje i spoljne bezbednosti na Univerzitetu „Tor Vergata“ u Rimu. Pored toga, magistrirao je međunarodne vojno-strateške studije na Univerzitetu u Milanu i Strateške nauke na Univerzitetu u Torinu. Godine 2016. magistrirao je iz oblasti globalne strategije i bezbednosti na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu.

U zvaničnoj biografiji stoji da je nosilac različitih međunarodnih i italijanskih odlikovanja. Barbano je odlikovan od strane predsednika SAD 2019. godine Legijom zasluga, stepen oficira, dok je od predsednika Italije prošle godine odlikovan Viteškim krstom “Ordine Militare d’Italia”, što je najviše priznanje u Italiji.

Tečno govori engleski i španski jezik, a oženjen je Rozom Anom i ima ćerku Federiku.

Italija već vodi KFOR, NATO misiju na Kosovu i Metohiji. Na njenom čelu je general Anđelo Ristuća.

KFOR je na Kosovu od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine, dok je Euleks uspostavljen 2008. godine, kao najveća civilna misija pod Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije.

Barbano će na mestu šefa misije zameniti Larsa Gunara Vigemarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari