Srpska lista pozvala Kfor i Euleks da zaštite svetinje 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srpska lista pozvala je danas nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks, da zaštite Srbe i srpske svetinje na Kosovu, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da ih štite

„Na drugi dan Vaskrsa kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava koja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništila ovu svetinju“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista ističe da se u 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava, uništavaju verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija.

„Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou“, ocenjuje Srpska lista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari