Skupština opštine Kosovska Mitrovica zbog nedavnih incidenata u severnom delu grada formirala je Krizni štab koji je juče zatražio od Odbora za bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije da razmotre događaje u tom gradu uoči i posle Nove godine, izjavio je za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština KiM.

Prema njegovim rečima, Krizni štab se juče obratio i predsedniku Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanovićsa zahtevom da srpski parlament formira anketni odbor koji bi utvrdio ko je odgovoran za incidente i nasilje u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice, imajući u vidu izjave pojedinih srpskih političara s KiM da su, kako kaže, „Srbi sami sebe ranjavali i napadali“.

Kao razloge za formiranje Kriznog štaba Jakšić, između ostalog, navodi „nesposobnost Euleksa da zaštiti Srbe i održi red, prestanak rada policije Unmika, pritisak Velike Britanije da se u severnom delu grada uvede vojna uprava i ukinu sve institucije“. Poslednji nemiri u srpskom delu Kosovske Mitrovice biće tema i naredne sednice Skupštine zajednice opština koja je zakazana za 22. januar, najavio je Jakšić.

Besim Hoti, portparol Kosovske policijske službe za region Kosovske Mitrovice, izjavio je da KPS priprema zajednički plan policijskih jedinica kako bi odgovorila zahtevima stanovnika Bošnjačke mahale za podizanje nivoa sigurnosti. Hoti, kako prenose prištinski mediji, nije želeo da iznosi detalje tog plana. Stanovnici Bošnjačke mahale, posle više incidenata pre i posle novogodišnjih praznika, zatražili su zaštitu specijalnih jedinica KPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari