Ko je sve bio među gostima u galeriji tokom skupštinske sednice i kakva se poruka šalje njihovim prisustvom? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu na kojoj se predsednik Srbije prvi put, u poslednjih par godina, suočio sa predstavnicima opozicije, obeležena je i gostima u galeriji.

U galeriji su bili Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, jedna od najkontraverznijih ličnosti u ovdašnjim političko društvenim okolnostima. Kako zbog sumnje za težak kriminal, tako i zbog ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića. „Političar“ koji se nalazi na spisku zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Takođe, u galeriji, po specijalnom pozivu, koji, po protokolu, može da odobri samo predsednik Narodne Skupštine, Vladimir Orlić, funkcioner Srpske napredne stranke, bio je i generalni sekretar Vlade Novak Nedić koji je naveliko u javnosti osumnjičen da je bio blizak grupi Veljka Belivuka.

– Sednicama skupštine u principu prisustvuju pozvani gosti. Niko tamo ne može da uđe bez poziva ili dozvole. Obično je prazna. Retko tamo neko sedi – kaže za Danas psholog Žarko Korać, dugogodišnji poslanik parlamenta.

Dakle, dodaje on, prisustvo je obično politička poruka sem kada tu, a to je retko, ne budu kratko neki đaci da vide kako radi Skupština. Ali to je po pravilu u pauzi zasedanja – kaže sagovornik Danasa.

Ko je sve bio među gostima u galeriji tokom skupštinske sednice i kakva se poruka šalje njihovim prisustvom? 2
Foto: Medija centar

Prema njegovim rečima, ruski ambasador je prvog dana ovog zasedanja tu bio da pošalje jasnu političku poruku da Rusija “bdi nas sudbinom Kosova”.

– Malo čudno s obzirom da je Putin lično rekao da je priznao nezavisnost Donbasa i Luganska po ugledu na priznanje nezavisnost Kosova – zaključuje Žarko Korać.

Podsetimo, u galeriji, tokom sednice Skupštine Srbije bio je čovek osumnjičen za organizovanje ubistva Olivera Ivanovića.

Dok je on sedeo u galeriji, ne prvi put, poslanici opozicije mahali su fotografijama ubijenog političara sa Kosova.

Bivša poslanica sa liste Srpske napredne stranke Milena Popović Ivanović, podsetimo, napustila je 2021. godine, skupštinsko zasedanje, na kome je govorio Aleksandar Vučić, zato što se u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koji se dovodi u vezu sa ubistvom njenog supruga Olivera Ivanovića.

Popović Ivanović je tada izjavila da postoje razlozi koje ne želi da komentariše i objašnjava, a zbog kojih ne želi da sedi u istoj prostoriji s Milanom Radoičićem.

Ko je sve bio među gostima u galeriji tokom skupštinske sednice i kakva se poruka šalje njihovim prisustvom? 3
Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Milan Radoičić dospeo je pre više meseci na crnu listu SAD zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, takođe, kontroverznnom ličnošću i opterećenom optužbama za teški kriminal.

„Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema. Živela Srbija“, glasila je video-poruka Milana Radoičića koju je snimio u Leposaviću, postavio na društvene mreže i koja je, kako je prenelo Vreme, kod nekih naših sugrađana izazvala popriličnu jezu, pogotovo što je predsednik države Aleksandar Vučić prethodno za 1. oktobar najavio napad Albanaca na srpski živalj na severu Kosova, a ministar policije Aleksandar Vulin overio najavu da “Šiptari” kreću na Srbe.

Viši sud u Beogradu je u februaru 2015. godine oslobodio optužbi Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića da su podstrekivali Dragana Ćurčića da nakon raskida ugovora o lizingu, njegova firma Euro kop zadrži 32 kamiona Hipo Alpe Adrija lizinga i preda ih na korišćenje Radoičiću i njegovom kumu Veselinoviću. Istovremeno, njihovom partneru Ćurčiću, sud je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine. Oslobađajući deo presude potvrdio je i Apelacioni sud, a postupak se za Ćurčića vratio na početak, nakon čega je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Deo kamiona iz optužnice činio je barikade na administrativnom prelazu sa Kosovom 2011. godine.

Kako Vreme prenosi, iz prvostepene presude, koju je BIRN dobio na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, „Asaznajemo dosta detalja o tome ko su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, a iz iskaza brojnih svedoka možemo da vidimo koliki je obim posla kojim su se bavili, sa kojim su kompanijama bili povezani i na koji način su organizovali i osnivanje raznih preduzeća i kako su koristili sever Kosova i Kosovo u celini da uvećaju vrednost svojih poslova i imovine“.

Kako se navodi dalje, „čitanje presude pisane na 118 stranica daje nam na uvid mutni svet srpskog preduzetništva u kome se poslovi sklapaju posle pića u kafani na Kopaoniku, gde se dugovi prelamaju korišćenjem tuđe imovine, gde se lukrativni poslovi izgradnje i održavanja puteva dobijaju preko „veze“, gde se u isto vreme branilo srpstvo na Kosovu, a iza te priče pomagalo u izgradnji autoputa na Kosovu pod upravom Albanaca…“ –

U zbiru, zaključuje se, „da su Veselinović i Radoičić dugo u poslu i pored toga što su danas na vratima „srednjeg doba“, da su povezani sa nekim od najvećih kompanija u Srbiji, da su njihove partnere lizing kuće i banke videle kao VIP klijente i da, na kraju, ispada da je optužnica protiv njih bila politički motivisan gest i da je kao takva sa promenom vlasti „završila u kanti za đubre“ specijalnog suda za organizovani kriminal, a da su kumovi izašli čistih ruku i obraza i uspeli u godinama nakon toga da uvećaju svoje bogatstvo i uticaj“.

Nakon ubistva Olivera Ivanovića, kosovska političarka Rada Trajković pomenula je prva ime Milana Radoičića, kojeg je označila kao čoveka koji ima vlast u Kosovskoj Mitrovici i mogućeg organoizatora ubistva Ivanovića.

Bili pozvani i Jeremić i Đilas?

Prema pisanju medija, da posmatraju sednicu Skupštine Srbije o Kosovu sa galerije, pozvani su i lideri parlamentarnih stranaka koji nisu poslanici. Član predsedništva Narodne stranke zadužen za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić je bio u galeriji Skupštine, kaže za Danas generalni Narodne stranke Stefan Jovanović.

Od zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića juće nismo upseli da dobijemo odgovor o tome da li je i lider te stranke Dragan Đilas dobio poziv da prisustvuje sednici parlamenta.

Takođe, od službe za informisanje Narodne skupštine, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor na pitanje o tome po kom kriterijumu i po čijim zahtevima se pozivaju gosti u Skupštinu Srbije, da prisustvuju određenim sednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari