Ko su plavi i crveni u Vučićevoj poruci Godfriju? 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „plavi uvek pobeđuju crvene“ nakon odigrane partije stonog fudbala sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, u kojoj je Vučić dao gol sa plavim igračima, može se tumačiti kao da predsednik Srbije priznaje pobedu „plavih“ odnosno demokrata u SAD koji nameravaju da opozovu njemu bliskog Godfrija sa mesta ambsadora u Srbiji, ali Vučić i dalje priželjkuje povratak „crvenih“ odnosno republikanaca.

Ovako se u diplomatskim krugovima gleda na političke poruke nakon sastajanja Vučića sa Godfrijem prekjuče u Kragujevcu gde je potpisan sporazum o korišćenju nacionalne platforme za veštačku inteligenciju  između Srbije i SAD.

Simbolika plave boje povezuje se sa Srpskom naprednom strankom te se u tom smislu može tumačiti Vučićeva izjava – da njegova stranka uvek pobeđuje, ali podela na plave i crvene karakteristična je i za politiku u SAD.

Plavi kao demokrate, iz čijih redova dolazi predsednik SAD Džozef Bajden koji je pokrenuo proceduru opoziva Godfrija i postavljanje novog ambasadora Kristofera Hila, dok su „crveni“ republikanci, tokom čije vlasti u SAD je Godfri i postavljen za ambasadora – jedno je od mogućih viđenja ovog prijateljskog duela.

U tom slučaju, nije tajna da je predsednik Vučić svakako više naklonjen „crvenima“ odnosno republikancima, kažu izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

– Tramp, kao republikanski predsednik, tokom čijeg mandata je postavljen i Godfri, bio je znatno mekši prema Srbiji i Vučiću od ranijih demokratskih administracija i aktuelne administracije u SAD. Zato ovaj sastanak Vučića i Godfrija, pa i neformalni odnos iskazan kroz tu utakmicu treba gledati kao prijateljski gest prema Godfriju za koga se mesecima tvrdi da službu u Beogradu napušta pre roka jer se previše približio srpskim vlastima – ukazuju naši izvori.

Za Godfrija se često govorilo da je „žmurio“ na deficit demokratije u Srbiji, nikada nije javno kritikovao vlast iako je nezvanično i upućivao zamerke Vučiću zbog nedostatka vladavine prava.

Ipak, kako nezvanično kažu poznavaoci odnosa SAD i Srbije za Danas, postoje i druga tumačenja Vučićeve poruke – od toga da plava boja simboliše demokrate, ali i jugoslovenske plave, do toga da je Vučić mogao misliti na „plave protiv crvenih“ u kontekstu vojnih vežbi.

Čak i da je Vučić sada priznao pobedu „plavih“ misleći na američke demokrate, zvanični Beograd se nada povratku „crvenih“ odnosno republikanaca, smatraju upućeni.

– Beograd je pripravan da sačeka 2022. godinu kada se očekuje da će republikanci ponovo povratiti kontrolu nad Kongresom, to je jasno kao dan. Beograd u tome nije jedini, takvo očekivanje postoji i u Americi nakon rezultata izbora koje su imali u nekoliko saveznih država. Deluje da su republikanci spremni da povrate kontrolu – navode naši sagovornici.

Ukoliko se to ipak ne desi, a Godfri bude opozvan i na njegovo mesto dođe Kristofer Hil, blizak demokratama, teško je zamisliti da bi se on mogao ponašati tako „ležerno“ i „prijateljski“ prema Vučiću, a posebno je teško zamisliti da bi sa njim odigrao stoni fudbal, kažu upućeni.

Kada Kristofer Hil, bude izabran na mesto ambasadora SAD u Srbiji, što je za sada u Kogresu SAD blokirano od strane republikanskih kongresmena, očekuje se da će on biti kritički nastrojen u politici prema aktuelnoj vlasti i Vučiću. Taj oštriji odnos već sada se može primetiti iz izjava Gabrijela Eskobara, zamenik apomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stajt departmenta, koji se bavi politikom na Balkanu i smatra bliskim Hilu.

Ipak, ni tu se ne očekuje otvoreno svrstavanje administracije SAD uz opozciju kao što je, recimo bio slučaj tokom vlasti Slobodana Miloševića, sa kojim se po maniru vladavine poredi Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari