Kragujevac: Predsednik Vučić poručio da Srbija postaje lider u informatičkim tehnologijama 1Foto: Z. Mišić

U kragujevačkom Državnom data centru danas su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predesnica Vlade Ana Brnabić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri prisustvovali puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Reč je u sperkompjuteru poslednje generacije proizvođača NVIDIA, koji je sposoban da obradi veliku količinu informacija za veoma kratko vreme.

– Srbija je stupila u rang samo 26 zemalja koje imaju ovakvu platformu razvoja veštačke inteligencije. Superkompjuter je šansa za jednu malu Srbiju. Mi ne možemo da stignemo Ameriku, Kinu, Nemačku, ali možemo da ovakvim načinom razvoja i ulaganja prestignemo na ovom polju zemlje koje su veće ili manje od nas i budemo tehnološki bolji. Srbija može da bude tehnološki hab i centar za čitavu Jugositočnu Evropu – naglasio je Aleksandar Vučić, dodavši da je „milion stvari počinjalo u Šumadiji pa i ovo sa superkompjuterom”.

Svoje obraćanje Aleksandar Vučić završio je rečima Stiva Džobsa, osnivača kompanije „Aplle”, dodavši da su se one nekada odnosile i na njega – „inovativnost je sposobnost da se promena percipira kao prilika a ne kao pretnja”.

Po predsedniku Vučiću, ovakvim potezima digitalnog razvoja omogućava se našoj deci ne da ne odlaze u beli svet, već da ne moraju da idu ni za Beograd, već mogu da ostanu u svom gradu, rade i pristojno zarađuju.

Kragujevac: Predsednik Vučić poručio da Srbija postaje lider u informatičkim tehnologijama 2
Foto: Z. Mišić

Takođe, Vučić, je najavio i izgradnju novog objekta u Data centru u Kragujevcu u kome će biti pohranjeni podaci i arhive MUP-a, BIA i Vojske Srbije.

– Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbjije 2020-2025. godine. Puštamo u rad i eksploataciju Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu – Državnom data centru u srcu Srbije i Šumadije – istakao je dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu, podsetivši da su već danas sporazume o korišćenju ove platforme potpisala tri naučna instituta, sedam tehničkih fakulteta, Univerzitet u Kragujevcu i četiri naučno-tehnološka parka.

Za Entonija Godfrija, američkog ambasadora, današnji dan je veliki korak jer je Data centar postao najmoderniji infrastrukturalni centar u regionu.
– Srbija ovim korakom postaje regionalni tehnološki centar i lider na polju veštačke inteligencje. Superkomjuter NIVIDIA doprineće tehnološkom bumu Srbije – izjavio je on, zahvalivši se Vladi Srbije što je omogućila uslove poslovanja u našoj zemlji sa nekima od najvećih američkih informatičkih kompanija.

Pre puštanja u rad superkompjutera NVIDIA predsednik Vučić je obišao prostor Data centra i upoznao se sa dvoje kragujevačkih studenata koji već rade u Centru (primer dualnog obrazovanja) Isidorom Grujić i Lukom Jovanićem i od njih na poklon dobio duks sa logom kragujevačkog Data centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari