Ko stoji iza Grupe Oktobar koja sastavlja spiskove "Putinovih agenata" u Srbiji? 1foto EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

U spisku agenata ruskog predsednika Vladimira Putina koji sastavlja „Grupa Oktobar“, a koji je naišao na osudu dela javnosti, pa i novinarskih udruženja, nalaze se 44 osobe iz javne sfere Srbije, od nosioca javnih funkcija, bezbednjaka, pa sve do novinara.

Slobodarski savez slobodne Srbije – Grupa oktobar nastavlja sa dopunom liste, nakon što su danas objavili nova imena. Sledeća dopuna je, u vreme pisanja ovog teksta, najavljena za 23 dana i 13 časova. Kako napominju u pitanju su Putinovi, a ne „ruski agenti“.

Najnovija imena na spisku su ministar Ivica Dačić, predsednik opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić, istoričar Miloš Ković, akademik Kosta Čavoški, predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, ministar Aleksandar Martinović.

Na listi su i novinari Ljiljana Smajlović, Milomir Marić, Miodrag Zarković, Dejan Petar Zlatanović, Ljubinka Milinčić, ali funkcioner Srpske Liste Milan Radoičić i biznismen Zvonko Veselinović.

Ovo udruženje građana osnovano je krajem novembra prošle 2022. godine, a predsednik je advokat Čedomir Stojković.

Pri osnivanju poručili su da je „borba protiv režima Vladimira Putina u Srbiji je sadašnji najvažniji istinski patriotski čin“.

Na sajtu „Grupe oktobar“ stoji da je ovo „dobrovoljni, nevladin i neprofitni savez građana posvećenih oslobađanju Srbije, oslobađanju njenih potencijala, razvoju građana i ujedinjenju sa evropskom porodicom država i naroda i radi ostvarivanja ciljeva u oblastima očuvanja demokratije, sloboda i prava građana, bezbednosti, informisanosti, razvoja i širenja demokratije u zemlji i inostranstvu, i ostvarivanja pravne države”.

Sem Stojkovića ispred „Grupe Oktobar“ nastupala je i Saša Seregina koja je u intervjuu za Danas rekla da se „Grupa oktobar“ izrodila iz neformalne grupe „Rusi Ukrajinci Belorusi i Srbi protiv rata“, koje će nakon registracije „Grupe oktobar“ biti jedan tim u okviru ovog udruženja.

„RUBS“ je inicijator brojnih protesta i akcija koje su, kako su poručivali, za cilj imale mir i osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Kako je na sajtu navedeno, izradom spiskova bavi se „Tim za identifikaciju Putinovih agenata u Republici Srbiji (TIPARS)“, čiji je koordinator sam Stojković.

TIPARS je „anti-hibridni tim“ čiji je zadatak, navode, da otkrije i javnosti dostavi imena onih za koje tvrde da su „agenti Vladimira Putina“ u različitim sferama – javnom životu, politici, Vladi Srbije i državnoj administraciji, i ekonomiji.

Sem ovog tu su i Tim za humanitarnu pomoć izbeglicama iz Ukrajine (THPIU), Anti-Putin tim (APT), Tim za anti-hibridne i anti-propagandne operacije (TAHAP), Tim za otkrivanje strateške korupcije (TOSK), Tim za nacionalnu politiku (TNP), Tim 1999 (T99), Tim za sajber bezbednost (TSB), Tim za građansko delovanje (TGD), Tim za terenske akcije (TTA), Kreativni tim (KT). Koordinatori ovih timova na sajtu su označeni samo inicijalima.

Ko stoji iza Grupe Oktobar koja sastavlja spiskove "Putinovih agenata" u Srbiji? 2
foto: Printscreen

Posebno je zanimljiv „Tim 199“ koji se bavi razbijanjem navodne propagande oko bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i, kako kažu, manipulacijom emocija građana Srbije od strane političkih grupacija za koje tvrde da su povezane za Rusijom, jer se ta manipulacija, kažu, koristi i oko rata u Ukrajini.

Ova grupacija je nedavno organizovala protest protiv nacrta zakona o policiji, koji je kasnije povučen, u Pionirskom parku. Na protestu su bili, između ostalih, i poslanik Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, predsednik udruženja građana „Pokret Ćale ovo je za tebe“ Petar Đurić, kopredsednica Zajedno Biljana Stojković i poslanik Dejan Bulatović.

Čedomir Stojković – čovek koji je uveo sankcije Rusiji

Predsednik ovog udruženja građana, advokat Čedomir Stojković, iako godinama u branši široj javnosti je postao poznat kao branilac glumca Branislava Lečića kojeg je glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu Stojković je ipak u medijima prisutniji kao neko ko u medijskim nastupa ne propušta priliku da spomene Putina i Putinovu propagandu.

A medijskim nastupa ima – čest je sagovornik šarenolikog spektra medija, pa i onih režimskih poput Kurira, Hepija i Studija B.

Ko stoji iza Grupe Oktobar koja sastavlja spiskove "Putinovih agenata" u Srbiji? 3
Foto: Medija centar

Učesnik je različitih debata na temu Rusije i Ukrajine i odnosa Srbije sa njima, a u jednom od njih, na TV Studio B, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj mu je opsovao majku jer je ovaj predsednika Rusije nazvao zločincem.

„Evo sad ćete da vidite šta ću da uradim. Reći ću – izvolite Vojislava Šešelja. Izvolite ga. Posmatrajte“, hladno je odgovorio tada Stojković.

Ipak neka druga gostovanja znao je i da napusti, poput duela sa bivšim poslanikom Vladanom Glišićem na Kurir TV ili debati sa režiserom i režimskim analitičarem Dragoslavom Bokanom i predsednikom opozicionog udruženja „Pokret Ljubav Vera Nada“ Nemanjom Šarovićem na KTV Zrenjanin. Prvu jer je tvrdio da ga sagovornik prekida, a drugu zbog porodičnih obaveza.

Često je žustar, zna i da uđe u žestok verbalni okršaj, kao onomad na Happy televiziji, u emisiji Posle ručka. Posle te emisije tvrdio je da ga je voditeljka prekinula kada je krenuo da kritikuje Aleksandra Vučića, iako je emisija premašila planirani termin, a voditeljka, bila prinuđena da, nadglašavajući se sa sagovornicima, odjavi emisiju.

U jednom od svojih nastupa govorio je o tome šta je cilj spiskova, za režimski list „Novosti“, nakon što se na jednom spisku našlo ime Aleksandra Vulina.

Upitan za cilj i „da li je po zakonu dozvoljeno targetirati ljude na ovaj način i uz koje dokaze to rade“, Stojković je rekao da žele da „odbrane nacionalne interese Srbije koji su ugroženi dvodecenijskim hibridnim ratom režima Putina, u kojem se stanovništvo udaljava od sopstvenih interesa i prisiljava da odluke donosi u interesu Ruske Federacije“. Naveo je da „Oktobar“ radi po Ustavu i zakonu, a da „ako agenti Vladimira Putina smatraju i osećaju da se ovim listama oni targetiraju“, onda čestitamo TIPARS timu, jer on upravo i postoji da bi ih javno imenovao“.

U maju je predao pismo Ambasadi Ukrajine, u kojem je naveo da je njegova advokatska kancelarija uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. On je i od ambasadora Ruske Federacije Aleksadra Bocana Harčenka pre šest meseci tražio da Rusija odmah povuče „svih svojih 4.036 agenata, od kojih su 27 u Vladi, sedam u Predsedništvu, 86 u Ministarstvu odbrane, 64 u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 113 u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao i brojne u verskim organizacijama“…

Od ambasadora Rusije Bocana Harčenka tražio je da Rusije povuče „svih svojih 4.036 agenata, od kojih su 27 u Vladi, sedam u Predsedništvu, 86 u Ministarstvu odbrane, 64 u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 113 u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao i brojne u verskim organizacijama“.

Mesecima nakon toga bio je aktivan po pitanju spoljnopolitičkog kursa Srbije koji smatra ispravnim, učestvovao na protestima i akcijama koje je organizovala neformalna grupa Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i Srba, a sa, sada već bivšim, predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom obišao je Ukrajinu.

Na sudu brani ukrajinsku novinarku Mariju Vihivsku, kojoj se stavlja na teret „pravljenje buke glasnom muzikom i remećenje javnog reda i mira”, a koje je po sopstvenom svedočenju bila žrtva napada nekoliko osoba koje su njoj i njenom suprugu, ruskom državljaninu, Juriju, upali u stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari