Koha: Istraga protiv Gorana Rakića zbog lažnog prijavljivanja imovine 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, zbog lažnog prijavljivanja imovine.

Rakić je, kako piše Koha, 2020. godine prijavio samo mesto zamenika kosovskog premijera.

U medjuvremenu, u Srbiji je u formular upisao mesto direktora Javnog preduzeća za čistoću Severne Mitrovice „Standard“, registrovanog samo u Srbiji i asistenta u Visokoj ekonomskoj školi u Leposaviću.

Agencija za borbu protiv korupcije je saopštila da za svaku prijavu sumnje na korupciju, Agencija na početku ocenjuje pokretanje predistražnog postupka, gde u slučaju pokretanja ovog postupka preduzima odredjene mere za pretres, prikuplja, istražuje i analizira relevantnu dokumentaciju i informacije, kao i ispituje okolnosti relevantne za predmet.

„Sve radnje se preduzimaju nakon ispitivanja slučaja i provere navodnih povreda. Shodno tome, Agencija ni u kom slučaju ne prejudicira rezultat istrage pre nego što se sve istrage sprovedu u skladu sa zakonima na snazi“, kazali su u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija je pokrenula postupak protiv Rakića nakon pisanja Kohe o neprijavljivanju pozicija i prihoda u preduzećima i institucijama Srbije u kojima je Rakić zaposlen.

Kako piše Koha, Rakić nije jedini visoki funkcioner koji je drugačije prijavio svoju imovinu na Kosovu a drugačije u Srbiji.

„Narodni poslanik Slavko Simić 2019. godine nije prijavio svoja primanja, niti je potvrdio da je na funkciji načelnika mitrovičkog okruga u srpskim institucijama koje deluju na Kosovu. I u vezi sa Simićem je otvoren antikorupcijski slučaj“, navodi Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.