Koje stranke u Skupštini Srbije podržavaju a koje su za zabranu predstojećeg Evroprajda? 1Foto: Promo

Stranka slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Zajedno i Demokratska stranka podržavaju održavanje predstojećeg Evroprajda u Beogradu, u septembru, rečeno je Danasu u tim političkim organizacijama.

Sagovornici Danasa saglasni su da Ustav Srbije svim građanima garantuje jednaka prava, odnosno osuđuju one društveno političke aktere koji bi da se zabrani svaka manofestacija i javni govor o diskriminaciji sa kojom se ljudi drugačije seksualnosti u Srbiji suočavaju.

Među onima koji se u takvim diskriminatorskim stavovima u parlamentu ističu su Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije, a po relativizaciji i nejasnom stavu, u ovaj koš može se staviti i Narodna stranka.

Naime, iako Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke kaže da nema ništa protiv LGBT zajednice, ipak izražava protivljenje održavanju Europrajd, sve vreme ističući da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić „odgovoran“ jer se ta međunarodna manifestacija održava u Beogradu.

Neizostavna su i izražavanja stava da se protivi legalizaciji istopolnih zajednica kao i da pripadnici LGBT zajednice steknu prava za usvajanje dece.

U poslednjem javnom nastupu, Vuk Jeremić je, prema ocenama dela javnosti, stigmatizovao gej populaciju, ističući da Europrajd ne bi trebalo da se održi zbog epidemije takozvanih majmunskih boginja.

Koje stranke u Skupštini Srbije podržavaju a koje su za zabranu predstojećeg Evroprajda? 2
foto FoNet Milica Vučković

Aleksandar Jovanović Ćuta ističe za Danas da se zalaže za ista prava svih građana, bez obzira na različitost kako je i propisano Ustavom i zakonima Srbije.

– Ako me pitate da li podržavam Europrajd, samo ovo imam da kažem – ista prava za sve građane – ističe naš sagovornik.

Koje stranke u Skupštini Srbije podržavaju a koje su za zabranu predstojećeg Evroprajda? 3
Foto: Stranka slobode i pravde

– Stranka slobode i pravde smatra da svaki građanin koji misli da mu je ugroženo ili uskraćeno bilo koje pravo ima pravo da šetnjom ili na bilo koji drugi, miran način izrazi svoj protest – kaže za Danas Mila Popović, predsednica odborničke grupe „Ujedinjeni“ u Skupštini grada Beograda.

U skladu sa tim, dodaje ona, mislimo da Europrajd ne treba zabraniti, a država ima obavezu da obezbedi da čitav događaj prođe bez bilo kakvog nasilja i neprijatnosti, po organizatore i učesnike.

– Za naše društvo bi bilo mnogo bolje da se tolerancijom i poštovanjem različitosti, koje nikoga ne ugožavaju, bavimo svakoga dana u godini, a ne samo ovaj jedan dan. Samo takav pristup može načiniti neke ozbiljne pomake kada je u pitanju potreba da LGBT populaciji omogućimo da reše brojne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Nijedan građanin Srbije ne može da ima manje prava samo zbog svojih opredeljenja ili svojstava – zaključuje naša sagovornica.

Prema rečima Biljane Đorđević iz Ne davimo Beograda, Kao i svake godine ta organizacija podržava i učestvuje na Prajdu, a, ovoga puta, napominje, zajedno sa našim kolegama i koleginicama širom Evrope.

Koje stranke u Skupštini Srbije podržavaju a koje su za zabranu predstojećeg Evroprajda? 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Pitanje prava LGBTI osoba za nas je pitanje univerzalnih prava svih građana da slave, protestuju, šetaju i rade šta god oni misle da je potrebno kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme ili slavili svoje važne datume. Kao zeleno-leva organizacija nama je jako važno da istaknemo i socijalni karakter borbe za jednaku platu, protiv diskriminacije, za ostvarivanje socijalnih prava i da pružimo podršku za osnivanje sigurne kuće u Beogradu za pripadnike ove ugrožene grupe – kaže naša sagovornica.

Ona izražava zadovoljstvo zato što će nam za vreme Europrajda u poseti Ne davimo Beograd biti veliki broj evropskih poslanika Zelenih sa kojima taj pokret ima dugogodišnju saradnju.

– Biće ovo prilika da razgovaramo i o drugim važnim temama i idejama koje delimo, kao što je unapređenje životne sredine i smanjenje zagađenja, energetska efikasnost i pravična tranzicija ka održivim izvorima energije, zatim smanjenje ekonomskih nejednakosti u našoj zemlji i tako dalje – kaže Đorđević.

Prema rečima Dragane Rakić, potpredsednice Demokratske stranke, stav ovog poslaničkog kluba povodom održavanja Europrajda je jasan – nema rasprave na temu u kojoj meri i u kom obimu treba da se poštuje Ustav.

Koje stranke u Skupštini Srbije podržavaju a koje su za zabranu predstojećeg Evroprajda? 5
foto FoNet Zoran Mrđa

– Ustav Republike Srbije zabranjuje svaki vid diskriminacije i garantuje pravo na slobodu okupljanja svih građana, pa tako i članovima LGBT populacije. Svako ko smatra da su mu uskraćena prava ima pravo da mirno protestuje i iskazuje svoje stavove. Demokrate su se uvek borile za poštovaje ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Do sada smo podržavali organizaciju svake parade ponosa, tako će biti i ove godine – zaključuje naša sagovornica.

Miletić: Ne verujem da su ekstremni krugovi povezani sa vlašću

Parlamentarna desnica koristi govor mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice. To je definisano članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije gde je takav govor definisan kao “izražavanje ideja, informacija ili mišljenja kojima se podstiče diskriminacija” – rekao je nedavno za Danas Goran Miletić, koordinator „EuroPrajda 2022“ i direktor Civil rajt difendersa.

Miletić je istakao da ne deluje da su ekstremni krugovi povezani sa vlastima, ali i da je svakako veoma jasna podrška Prajdu i Europrajdu uvek nešto što nedostaje i čega mora biti u jednom pristojnom društvu.

– Nejasno je kako bilo koja demokratska vlast može biti na bilo koji način protv mirnog javnog skupa jedne od najdiskriminisanijih grupa u društvu – kaže Goran Miletić.

Kako dodaje, desničari u svojim izjavama zahtevaju drugačiji i lošiji tretman građana koji pripadaju LGBT zajednici, kao i da je to suština.

– Naravno da je ovo apsolutno kažnjivo, ali ne verujem da može voditi ka nasilju u praksi – ističe Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari