Koju cenu je Dačić spreman da plati da bi ostao deo vladajuće većine? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Uprkos tome što Srpska napredna stranka godinama uzima glasače Socijalističkoj partiji Srbije, što je koaliciju Ivice Dačića na poslednjim izborima koštalo čak 300.000 glasova, lider socijalista spreman je da po svaku cenu ponovo bude deo vladajuće koalicije, čak i po cenu da se odrekne najbližih saradnika.

Ako je mogao da se odrekne svog savetnika i dugogodišnjeg funkcionera SPS-a Petra Škundrića, zbog čega se onda ne bi odrekao i manje poslušnih socijalista, koji bi rado da mu vide leđa, poput Novice Tončeva ili Branka Ružića. Dačić zna da lako može da izgubi stranku ukoliko SPS ode u opoziciju, ali i da pojedine njegove stranačke kolege sebe već vide na njegovom mestu – tvrde sagovornici Danasa.

Vuk Velebit, politički analitičar, u razgovoru za Danas kaže da iako je Socijalistička partija Srbije stranka sa stabilnom podrškom koja ne varira mnogo od ciklusa do ciklusa, utisak je da je tokom poslednjih osam godina ona drastično izgubila svoju vidljivost pored Srpske napredne stranke.

„Dobro je da ta stranka koja je najodgovornija za ratnu politiku devedesetih godina danas nema svoje ideje, politiku i da će biti sve više marginalizovana u političkom životu Srbije. Jedina politika SPS-a jeste politika interesa, novca i opstanka na vlasti. Teško je zamisliti da Ivica Dačić sebi dozvoli da danas bude opozicija nakon što se više ništa ne pita i nema značaj koji je možda ranije imao. Mislim da Vučić trenutno radi na daljem slabljenju SPS-a i moguće njenom cepanju. Ukoliko znamo da odnosi između Srbije i Rusije trenutno nisu najbolji i da će Vučić možda praviti nekakav spoljnopolitički zaokret, ne bi me čudilo da Vučić dodatno oslabi SPS koja važi za stranku naklonjenu predsedniku Putinu. Ivica Dačić deluje kao čovek koji bi bio spreman da se odrekne i svoje ljubavi prema Rusiji ukoliko bi bio namiren s druge strane“, kaže Velebit za Danas i dodaje da ga ne bi čudilo da lider socijalista u nekom trenutku uđe i u Srpsku naprednu stranku.

Koju cenu je Dačić spreman da plati da bi ostao deo vladajuće većine? 2

Prema Velebitovim rečima, takvim potezom, Vučić bi umanjio ili kontrolisao ruski uticaj koji dolazi preko Dačića i njemu bliskih ljudi. On podseća da je Ivica Dačić čovek za koga se vezuju brojne afere koje mogu biti izvučene iz fioke u bilo kom trenutku, ali i kaže da još uvek nije vreme za to, niti bi Vučiću to u ovom trenutku odgovaralo.

A politikolog Đorđe Pavićević kaže da je Dačić spreman da isključi neke ljude iz raspodele vlasti ukoliko to ne ugrožava njegov položaj u stranci ili destabilizuje stranku toliko da učešće u Vladi bude svedeno na lične ustupke. Ukoliko bude dogovora, kaže Pavićević, verovatnije je da će oni biti sklonjeni na „rezervne položaje, ali mnogo je važnije pitanje koliko takvih položaja će SPS dobiti i da li će biti dovoljni da sačuvaju stabilnost unutar SPS-a.

A Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Danas da nema dileme da će se Dačić zarad sostvene sigurnosti i pozicije odreći svega i svakog pojedinca, ako mu to predsednik države Aleksandar Vučić bude tražio.

„Socijalisti nisu u poziciji da biraju, da pregovaraju ili bilo šta zahtevaju. Ako uđu u Vladu, to će biti Vučićeva milostinja ili čašćavanje SPS i u takvom položaju oni ne mogu ništa da biraju. Za svakoga za koga Vučić kaže da ne može da bude funkcioner ili da mora da se izbaci iz SPS-a, Dačić će to morati da uradi ukoliko želi da ostane deo Vlade. A iz Dačićeve pozicije i te mrvice su mnogo više nego da ide u opoziciju“, smatra Boban Stojanović i dodaje da ako SPS uđe u Vladu, moći će da računa na minimalni broj resora.

Pa i taj minimalni broj resora lideru socijalista značiće više od pojedinih, večito nezadovoljnih stranačkih kolega koji mu samo prave probleme i vrebaju trenutak da ga smene.

Novica Tončev, koji je nakon pritisaka i verbalnih ucena postao potpredsednik stranke, spada u redovne kritičare ne samo socijalista za koje kaže da ne vide dalje od kruga dvojke, ali je i kritičar naprednjaka posebno onih iz Surdulice.

Poslednji gaf koji je, po tumačenju naprednjaka, načinio je taj da je formirao lokalnu vlast, ali bez naprednjaka, što su učinili i socijalisti iz Svilajnca. Slična situacija je i u Bačkom Petrovcu, gde će umesto Srpske napredne stranke koja je dobila većinu mandata na izborima za Skupštinu, vlast formirati zajedno četiri preostale liste koje su prešle cenzus, čime su udruženo „izgurale“ SNS iz vlasti.

„Svuda gde se mi ne pitamo lokalni parlamenti su već formirani“, objašnjava Darko Glišić, predsednik IO SNS, a njegov stranački kolega Dragan Šormaz kaže za Danas da socijalisti zapravo plaše da ne izgube privilegije na koje su navikli.

„Oni realno ne mogu da očekuju pozicije koje su imali do sada, tako da su svakako kao stranka u problemu, ali i mnogi od njih pojedinčno. I dalje smatram da SNS nema ni potrebe niti pravo da uđe u koaliciju sa SPS. Građani su to jasno rekli na izborima. SPS je smetnja i ne može biti partner u borbi protiv korupcije, jačanju vladavine pprava ili povećanju medijskih sloboda. To je prioritet za brzo članstvo u EU, a za SPS su ovi pojmovi ‘španska sela'“, zaključuje Šormaz za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari