Komesarijat za izbeglice i migracije: Srbija se seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije Oluja 1Foto: Printscreen/Youtube

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je danas da se Srbija „sa tugom“ seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“, koja je započeta 4. avgusta 1995. godine.

„Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi u i posle akcija ‘Oluja’, kao i više od 700 nestalih čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije“, navodi se u saopštenju.

U Komesarijatu su istakli da za počinjene zločine nad civilima u toj akciji niko nije odgovarao, a da je „klima neprijateljstva nažalost ostala nepromenjena“.

„Ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo je onemogućeno. U Republiku Hrvatsku se vraćaju retki i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji“, dodali su.

Komesarijat navodi da se Srbima proteranim iz Hrvatske još uvek ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnobljena uništena imovina, vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište…

Ističe se da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama.

Komesarijat naglašava da je Srbija do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program, kao i da su dodatno ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.

U saopštenju se dodaje da je u maju 2022. godine urađen snimak stanja potreba među izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da je utvrđeno da još oko 10.000 porodica nema obezbeđen krov nad glavom, zajedno sa još 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova.

Pomen žrtvama „Oluje“ biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari