Konjufca: Nismo u obavezi da formiramo ZSO ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), ukoliko Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, prenosi Ekonomija onlajn.

„Mislim da je sporazum izgrađen na dva koloseka, prvi kolosek je de fakto priznanje Srbije, dok je drugi kolosek Zajednica koju su prihvatile prethodne kosovske vlade i prethodna većina 2013. godine“, kazao je Konjufca.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara da SAD očekuju predlog kosovske vlade za ZSO do sastanka u Briselu 2. maja, kada će se sastati premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Konjufca je istakao da ne veruje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzije ZSO.

„Formiran je upravljački tim koji je već jednom dao predlog kako treba da izgleda ZSO i ta ponuda nije prihvaćena, a sada ću ponuditi drugu. Ne isključujem mogućnost da neće funkcionisati ni ovaj drugi predlog, s obzirom na sastav ovog rukovodećeg tima, koji čine i srpski poslanici, što je neprihvatljivo za Kosovo“, rekao je Konjfuca.

On je dodao da misli da ako ponude nacrt koji je u skladu sa interesima Srbije, da je najbolje za Kosovo da razreši ovaj upravljački tim, preneo je Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari