Konjufca: Pokret Samoopredeljenje ne bi potpisao sporazum u Vašingtonu 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Pokret Samoopredeljenje ne bi potpisao sporazum u Vašingtonu da je bio na vlasti, čak i kada bi uzajamno priznavanje bilo njegov deo, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Kosova Gljauk Konjufca.

Samoopredeljenje, stranka koju predvodi donedavni kosovski premiejr Aljbin Kurti, ocenila je da je sporazum od 4. septembra potpisan u Beloj kući, najštetniji od početka pregovora između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Ekspres.

Konjufca je u intervjuu za prištinsku TV T7 istakao da Samoopredeljenje ima takav stav jer je deo sporazuma najvažniji resurs Kosova.

„Ono što smo videli je sporazum koji je najštetniji od 2015. godine, jer se različiti aspekti konstantno problematizuju od 2011. godine“, naveo je Konjufca.

Prema njegovim rečima, kosovski resursi takođe su došli za pregovarački sto, a što je najvažnije, kako je istakao, 70 odsto kosovske vode dolazi iz jezera Gazivode.

„Jezero Gazivode je u vlasništvu Kosova ili se tako mislilo do pre tri dana, sada više nije isto. Ta tema je prvi put stavljena na pregovarački sto, s tim da će se stvoriti tim za izvodljivost koji će razmotriti temu deljenja i zajedničke upotrebe“, istakao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, da je Samoopredeljenje bilo na vlasti, ne bi prihvatio takav sporazum, čak i ako bi uzajamno priznavanje bilo njegov deo.

„Ovakav sporazum sa jezerom Gazivode, gde Srbija dobija infrastrukturu kako želi, sa ‘mini-Šengenom’, uz suspenziju članstva, čak i sa Zajednicom iznutra, mislim da takav sporazum Aljbin Kurti kao premijer ne bi potpisao“, ocenio je Konjufca, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari