Konstituisana još dva odbora 1Foto: Stefana Savić

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, osim skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje u ovom sazivu ponovo će voditi Odbor za prava deteta.

Naime, predsednik parlamenta po funkciji je i predsednik Odbora za prava deteta, koje funkcioniše kao posebno stalno radno telo. Na predlog Gojkovićeve za zamenika predsednika tog tela izabrana je Milena Bićanin iz SDPS.

Opozicija je i na ovoj konstitutivnoj sednici Odbora negodovala zbog načina na koji se konstituišu odbori, načina na koji se biraju predsednici i zamenici predsednika i izostanka konsultacija o tome.

Odbacujući kritike Gojkovićeva je rekla da je pomalo vređaju pretpostavke opozicije da neko nekog namiruje preko odbora, ali je i apelovala na poslanike da se uzdrže od omalovažavanja i ponižavanja ugleda ove značajne grane vlasti.

Inače Odbor za prava deteta, prema Poslovniku, razmatra predlog zakona sa aspekta zaštite prava deteta, prati sprovođenje i primenu zakona i drugih akata koji uređuju položaj i zaštitu prava deteta, obavlja proveru usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s međunarodnim standardima prava deteta, sarađuje sa nacionalnim i međunarodnim institucijama i telima, kao i lokalnim organima vlasti, inicira izmene i dopune propisa i predlaže donošenje određenih akata i preduzimanje mera zaštite prava deteta.

Skupštini Srbije juče je konstituisano još jedno važno telo – Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a za predsednika je umesto naprednjaka Veroljuba Arsića, izabrana još jedna poslanica SNS Aleksandra Tomić. Za njenog zamenika izabran je Milan Lapčević, poslanik Demokratske stranke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari