Korać: CG je vodila računa o Srbiji 1Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC

Članstvo u NATO podrazumeva i određene obaveze. Jedna je i učešće u njenim aktivnostima, komentariše za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u Skupštini Srbije na listi Liberalno-demokratske partije, vrlo oštru reakciju srpskih vlasti na upućivanje dvojice oficira Vojske Crne Gore u misiju KFOR-a na Kosovu.

Poslednji u nizu reagovao je juče Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, ocenjujući to kao „neprijateljski čin“ Crne Gore, odnosno da dva oficira Vojske Crne Gore dolaze u misiju Kfor da bi podržali nezavisnost Kosova, a ne da bi zaštitili Srbe.

Sagovornik Danasa, međutim, navodi da svaka država članica NATO ima obaveze koje proizilaze iz tog članstva.

– To određuje svaka zemlja posebno vodeći računa o načelu solidarnosti među članicama. A Crna Gora je sigurno vodila računa o dve stvari. NJeno učešće je zaista više simbolično. A druga je da je – NATO na Kosovu u ovom trenutku samo garant mira – ističe Žarko Korać za Danas.

On dodaje da „ovo nije 1999. godina“, odnosno da je i Srbija u programu Partnerstva za mir sa NATO.

Na pitanje da li oštre poruke i reakcije srpskih vlasti mogu da se shvate i kao pokušaj izazivanja neprijatnosti u susednoj državi i da se na loš način utiče na tamošnje prilike, imajući u vidu da u Crnoj Gori živi dosta Srba, Korać kaže da ne veruje da je to slučaj.

– Mislim da to nije namera. Prosto, NATO je laka politička tema za kritiku zbog prošlosti – zaključuje Korać za Danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da nije prijateljski čin to što Crna Gora šalje svoje vojnike na Kosovo. Vučić je time reagovao na nedavnu odluku crnogorskog parlamenta o slanju dva štabna oficira u mirovnu vojnu misiju Severnoatlantske alijanse – KFOR na Kosovu. Predsednik Srbije je rekao da je crnogorski premijer Duško Marković prilikom posete Beogradu i u razgovoru sa njim rekao da Crna Gora razume koliko je kosovsko pitanje bolno i teško za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Srbije.

„Niti su nas pitali“, nastavio je Vučić dodavši da je Crna Gora suverena država. „Oni mogu to, ali znaju kakav je naš stav po pitanju KiM. To što će oni nešto tako značajno da rade, jedan, dva ili tri njih, to je bez veze, to ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO-a“, rekao je Vučić.

Crnogorski zvaničnici su ranije više puta ukazivali da će upućivanje dvojice oficira Vojske Crne Gore u misiju KFOR-a na Kosovu doprineti stabilnosti i bezbednosti regiona. Jedan od oficira biće stacioniran u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi u Skoplju. Takvu odluku je pozdravio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari