Korać: Cilj pokazati da je vlast na udaru skrivenih sila 1

Tajni planovi, paklene akcije, završni udarci i ubitačne namere, krvavi scenariji…, kao i mnogi drugi nazivi za tekstove po srpskim tabloidima u kojima se ukazuje na navodnu nameru zapadnih država da unište Srbiju, u poslednjih nekoliko godina, pogotovo od dolaska SNS na vlast, dominantna su i zgodna tema za plasiranje.

U naslovnim blokovima uglavnom su sadržane nekakve šifre i tajni kodovi konkretnih, a izmišljenih akcija, kako bi delovali izuzetno, odnosno uverljivije i istinitije ovdašnjem javnom mnjenju. U prvi plan ističu se namere Zapada da naruši srpski nacionalni interes na način na koji ga shvataju urednici po tabloidima, ali i listovima koji se striktno svrstavaju u žutu štampu. U takvim tekstovima reč je, pre svega, o „otimanju“ Kosova, istiskivanju uticaja Rusije, ukidanju Republike Srpske, i sličnim temama u kojima Sjedinjene Američke Države i Evropska unija igraju glavnu ulogu – izrazitog negativca.

Tokom proteklog vikenda u srpskim medijima pojavila su se čak dva teksta sa šifrovanim naslovnim blokom. Jedan se odnosio na navodni tajni plan SAD za nasilno uvlačenje Srbije u NATO, a drugi je imao i specifičan naziv akcije, odnosno ceo naslovni blok: „TAJNA OPERACIJA: Tači sa Amerikom „Zlatnom sabljom“ otkida sever KiM“. U tekstu se navode specifična saznanja Novosti, da kosovske bezbednosne snage uz logističku podršku Amerikanaca spremaju u septembru upad na sever Kosova, kao i da se ova operacija priprema u tajnosti pod kodnim imenom „Zlatna sablja“.

Tekstovi u kojima se najavljuju „krvavi“ scenariji uvek su u vezi sa aktuelnim političkim trenucima, pa se tako fokus naizmenično prebacuje sa Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore, u zavisnosti od toga šta srpska vlast treba da učini, odnosno na šta se obavezala u procesu evropskih integracija. Stavljajući u negativan kontekst EU i SAD naspram Rusije, ukazuje se na povezanost Zapada sa vlastima u regionu, a protiv Srbije. Tako je nedavno objavljena akcija u naslovnom bloku: „Vruća kasna jesen – rana zima“. U tekstu se javnost uzbunjivala tvrdnjama: SPREMA SE HAOS – STROGO POVERLJIVO: Bakir objavio rat Srbiji! Informacije o tome da bosanske službe bezbednosti pripremaju napad nikada nisu potvrđenje i nikada više spomenute, a afera je dodatno pogoršala odnose vlasti u Beogradu i Sarajevu. Prateći prošlogodišnju krizu preuzimanja vlasti u Makedoniji, srpski tabloidi ali i ozbiljniji mediji nisu se ustručavali da objavljuju svoja „saznanja“ o tome da se i „Srbija nalazi na nišanu Zapada“, da postoji tajni plan Amerikanaca za pokoravanje regiona i uvlačenje u rat – MAKEDONSKI SCENARIO NAPISAN U BONDSTILU: Događaji koji prete da ZATRESU BALKAN nisu slučajni, DEO SU ŠIREG PLANA!… samo je jedan od niza naslova objavljenih u domaćim medijima za uzbunjivanje javnosti.

– To su klasične teorije zavere kojih ima sve više u našem društvu. Teorije zavere se ne mogu pobijati jer one ne počivaju na dokazivanju već verovanju. I tome je njihova snaga – komentariše za Danas političar i psiholog Žarko Korać.

On dalje objašnjava da se obično u psihologiji smatra da teorije zavere počivaju na tri principa: ništa nije slučajno, sve je povezano i ništa nije onako kako izgleda.

– To su pseudoobjašnjenja događaja koja jako prijaju mnogim ljudima umesto da razmišljaju o stvarnim složenim uzrocima društvenih događaja. Ali naravno onako kako mogu biti usmerene protiv vlasti, mogu joj i koristiti.

Šalje se poruka da je vlast na udaru organizovanih i prikrivenih sila, koje stalo rade protiv nje. Zato treba odbraniti vlast da je ne bi srušili zaverenički poduhvati – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, osim te potrebe za odbranom vlasti, ona se „raskrinkavanjem zavera“ pokazuje snažnom i budnom.

– Poslednjih godina broj ovakvih teorija zavere značajno raste kod nas. Od njih žive tabloidi. Bukvalno svakog dana „raskrinkaju“ neku zaveru. Lenji i neobrazovani um onda spokojno drema jer ga „spasavaju“ tabloidi – zaključuje Žarko Korać za Danas.

Novosti: NATO propaganda i „Klub sto“

Predstavnici američke ambasade i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a kruna tih težnji trebalo bi da bude osnivanje neformalnog „Kluba 100“ u koji bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti – pišu Novosti.

List navodi da je prema odlično obaveštenim izvorima, drugi sekretar u ambasadi SAD DŽon Bovermaster nedavno potvrdio da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

Pošto Bovermaster napušta funkciju, plan je da projekat koji je on započeo završi njegov naslednik DŽon Raderford. Suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu. Ova opsežna akcija oslanja se na globalnu strategiju Zapada o „eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu“. Ključna zona pojačanog propagandnog delovanja je Srbija ali i Republika Srpska, u kojoj obaveštajci Alijanse i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom, tvrde Novosti. U prilog tome pišu i da je prošlog meseca u Beogradu boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO. Ona je razgovarala s predstavnicima nekih nevladinih organizacija i raspitivala se za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može menjati, tvrde Novosti. Interesovalo ju je i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe „Srbija 2018“, koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. List tvrdi da se opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o „eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari