Korak bliže zvaničnoj i definitivnoj podeli unutar opozicije: Tepić i Grbović vode klub SSP, PSG, PZP i Sloge 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Još jedan korak smo bliži zvaničnoj i definitivnoj podeli unutar koalicije „Ujedinjieni za pobedu Srbije“, koja će se zvanično dogoditi kada bude konstituisan nov saziv Skupštine Srbije, a što bi prema najavama moglo da se dogodi najdalje početkom jula.

Do tada nakon što su Narodna stranka i Demokratska stranka objavile da će imati samostalne poslaničke klubove, to su uradile i ostale članice nekadašnje izborne koalicije „Ujedinjeni“ koju su činili SSP, DS, NS, PSG, PZP i sindikat Sloga.

Naime, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga dogovorili su se da u Skupštini Srbije nastupaju zajedno u okviru jednog poslaničkog kluba.

„Uz pripadnike ovih organizacija u klubu, koji će sa 16 poslanika biti najveći opozicioni klub u Skupštini Srbije, biće i nestranačke ličnosti – Marija Lukić, prof Vladimir Obradović i Slaviša Ristić“, saopšteno je u zajedničkom saopštenju.

Kako se dodaje, zajednički poslanički klub će predvoditi potpredsednica SSP-a Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

„Odmah po konstituisanju Skupštine naši poslanici će inicirati raspravu o nadolazećoj krizi koja će imati posledice po život građana, a predložiće i niz zakona koje smo pripremili čijim bi usvajanjem Srbija postala bolje mesto za život“, najavljuje se.

Od 16 poslanika, 11 će biti iz SSP, iz PSG je tri poslanika, a Pokret za preokret i sindikat sloga imaće po jednog poslanika.

Da će do podele u poslaničke klubove doći, znalo se i ranije buduće da je takav bio koalicioni sporazum, ali je odlazak predsednika SSP, Dragana Đilsa, na razgovor sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, oko ponavljanja izbora u Beogradu, razlaz učino teškim, turobnim i čini se punim međusobne mržnje.

Lider NS Vuk Jeremić je najburnije reagovao na taj razgovor, a nije bila zadovoljna ni DS Zorana Lutovca.

Narodna strana je nedavno imala i prvi sastanak poslaničkog kluba koji će činiti 12 poslanika. O tome je Jeremić obavestio javnost an društvenim mrežama uz napomenu da je NS svesna svoje odgovornosti, budući da prvi put ulazi u parlament.

„Narodna stranka drži reč, ima jasnu politiku i ideologiju, uskoro će imati i u javnosti najprepoznatljiviji poslanički klub na čijem će čelu biti Miroslav
Aleksić, uz Sinišu Kovačevića, Vladu Gajića, Boru Novakovića, Sandu Rašković-Ivić, Baneta Tomaševića, i još dosta talentovanih mladih ljudi kojima je ovo prvo
angažovanje u politici“, izjavio je ranije Jeremić za Danas.

Poslanički klub demokrata od deset članova će najverovatnije predvoditi njen predsednik, koji pokušava, kako saznajemo, da učvrsti veze i kontakt sa poslanicima pokreta Ne davimo Beograd, koji je nastupao na izborima u koaliciji „Moramo“, koja se takođe posle izbora podelila. Osnova eventualnog zajedničkog nastupa ili fronta DS i Ne davimo Beograd, je njihova evropska agenda i evropske vrednosti koje zastupaju.

Parlamentarni izbori, održani 3. aprila, još nisu pravno završeni. U petak 27. maja ponavljaju se izbori u Velikom Trnovcu, kojim se odlučuje da li će Šaip Kamberi imati poslanički mandat.

Nakon toga, početkom juna, ako ne bude novih prigovora, poletkom juna biće saopšteni konačni rezultati parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari