Košar: Napad na Danas - napad na slobodu medija 1foto Miroslav Dragojević Danas

Solidarnost sa redakcijom Danasa zbog pretnji da će naša redakcija završiti kao francuski satirični list Šarlo Ebdo izrazio je i francuski ambasador Pjer Košar prilikom posete našem listu.

Ambasador je rekao da je u planu i ranije bila poseta našem mediju, ali da je ova pretnja dodatno osnažila želju da izrazi solidarnost sa Danasom.

– Setio sam se kako je Pariz izgledao nakon atentata na Šarlo Ebdo i protesta od tri miliona ljudi. To je najveći takav protest kojem sam i sam prisustvovao. Tu su bili i oni koji se ne slažu sa uređivačkom politikom ovog lista, ali su shvatili da je napad na Šarli Ebdo zapravo napad na fundamentalne vrednosti slobode. Isti je slučaj sa pretnjama Danasu. Sloboda medija kao fundamentalna vrednost neophodna je za demokratiju, rekao je Košar.

Poručio je i da su napadi neprihvatljivi, te da ih javnost treba osuditi, a počinioci dovedeni pred lice pravde.

– Video sam i da vam je glavni i odgovorni urednik Šarki Ebdo rekao da ne ustuknete pred pretnjama. Takođe, video sam da su se oglasili i Reporteri bez granica. Mogu da Vam kažem u ime Francuske i zemalja članica Evropske unije da obraćamo pažnju na slobodu medija koja je i kriterijum koji Srbija mora da ispuni pri pristupu EU. Postoje tu napretci, ali mnogo stvari treba još unaprediti, naveo je Košar.

Naveo je i da su primetili reakcije nadležnih organa, kao i da je donet novi zakon i strategija o medijima, te poručio da će i to pažljivo pratiti.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović u razgovoru ambasadora je upoznao sa prirodom pretnji, rekavši da je to „klasična desničarska pretnja“.

– Naši osnivači devedesetih su se suočavali sa pretnjama Miloševićevog režima da nisu dovoljno patriote. Zbog tog „manjka patriotizma“ i mi smo danas u istoj situaciji, a postojimo 25 godina, rekao je Petrović.

Dragana Obradović, menadžerka ljudskih resursa, ambasadoru je rekla da je zbog pretnji redakcija obezbedila dodatno obezbeđenje, a da je novinarima rečeno da rade od kuće, zbog njih, ali i njihovih porodica koje mogu biti u strahu zbog čitave situacije, te da će ovakva odluka stajati sve dok od MUP-a ne stigne bezbednosna procena.

Ambasadora Košara je zanimali politički i ekonomski pritisci sa kojima se susreće naša redakcija, na šta mu je gl. odg. urednik Danasa rekao da očekuje da vlast shvati da im nismo neprijatelji i politički novinari, i da kritičke novinare puste da pišu.

– Dešavalo se čak da ljudi hoće da daju novac za oglas kako bi nam pomogli, ali mole da se oglas ne objavi, rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari