Kurti: Građani da se zahvale policajcima gde god ih vide, u nedelju dokazana sposobnost zaštite „Republike“ 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Oživljavanje političkog pluralizma od vitalnog je značaja za Srbe na Kosovu, smatra kosovski premijer Aljbin Kurti.

Na današnjoj sednici vlade, Kurti je ponovo govorio o poslednjim dešavanjima na Severu Kosova, odnosno o sukobima koji su se dogodili u nedelju u selu Banjska.

Najpre se zahvaljivao policiji, ali i bezbednosnim institucijama na Kosovu, koja je tog dana pokazala „izuzetnu profesionalnost“.

Građanima na Kosovu predložio je da se službenicima policije i oni zahvale i to, kako je kazao, gde god ih vide, jer:

„Dokazana je njihova puna sposobnost zaštite Republike. To je najveći uspeh od nezavisnosti, uspeh koji nas sve čini ponosnim“.

Sa druge strane, kaže da su u nedelju „narušeni suverenitet, integritet i nacionalna bezbednost države“, naročito zbog činjenice da je u ovom selu u opštini Zvečan oduzeta velika količina naoružanja, kako kaže, vredna i preko 5 miliona evra.

„Napad u nedelju svedoči o opasnosti, svrsi i potencijalu srpskih kriminalnih i terorističkih grupa na Severu“, smatra on.

Isto tako, kaže da je napad pokazao potrebu za većom međunarodnom saradnjom u zaštiti i kontroli prelaza sa Srbijom.

„Potrebna je i potreba za otvorenim kažnjavanjem jasnim i konkretnim jezikom i zahtevima međunarodne zajednice prema Srbiji“, dodao je Kurti.

Kada je reč o Srbima na Kosovu, kaže da je njima, naročito posle pronalaska dokumentacije Milana Radoičića, inače potpredsednika Srpske liste, u jednom od vozila koje je učestvovalo u sukobima u nedelju – u ovom trenutku neophodno oživljavanje političkog pluralizma.

Šta više, smatra da je to od vitalnog značaja za Srbe:

„Nema demokratije i slobode bez pluralizma“.

Mediji koji prate današnju sednicu vlade, izvestili su da je usvojena odluka da se porodici u nedelju ubijenog policijskog narednika, Afrima Bunjakua – kao pomoć dodeli 50,000 evra.

Ovaj je narednik Kosovske policije, u zasedi ubijen rano ujutru, a dva policajca su ranjena. U međuvremenu je nastavljen sukob u blizini manastira Banjska, između naoružanih i maskiranih napadača i Kosovske policije, koji je trajao sve do večernjih sati.

Još u jutarnjim satima prištinski zvaničnici su se listom oglašavali sa optužbama da je reč o „kriminalnoj grupi“ koju „podržava i finansira Srbija“ tražeći „kažnjavanje i sankcionisanje“ zvaničnog Beograda.

O dešavanjima u Banjskoj srpski predsednik se po prvi put obratio javnosti tek nakon završetka sukoba, odnosno u večernjim satima u nedelju.

Tada je i stigla prva zvanična informacija iz Beograda da je reč o grupi Srba, ali, kako je rekao predsednik, „ne onim iz centralne Srbije, već onim sa Kosova i Metohije“.

„Pobunili su se jer više nisu želeli da trpe Kurtijev teror… naseli su na njegove provokacije“, kazao je Vučić.

Sa druge strane, demantovao je optužbe Prištine da zvanični Beograd ima bilo šta sa tim, navodeći da je zapravo kosovski premijer „glavni krivac“ za sve što se dešava na Severu.

Prištinski zvaničnici su, međutim, i u narednim danima nastavili sa optuživanjem zvaničnog Beograda za umešanost u ono što su definisali kao teroristički napad, ali uz navode da ga je izvršio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Juče je čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, objavio video snimak, navodno od nedelje i navodno sa Milanom Radoičićem u maskirnoj uniformi i pod teškim naoružanjem ispred manastira u Banjskoj.

„Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosova. Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista“, naveo je Svećlja.

Tvrdi da su navodno „Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsednika Radoičića – preduzeli terorističku akciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari