Srbi sa Kosova, SPC i srpska lokalna samouprava obeležiće danas u Gračanici i na Gazimestanu verski praznik Vidovdan. Put centralnog Kosova organizovano će krenuti i građani sa severa KiM, za koje je Kosovska policija obezbedila pratnju.



Pratnja će biti obezbeđena za autobuse i putničke automobile koji bi trebalo da se oko šest sati ujutru okupe u severnoj Kosovskoj Mitrovici, „kako se ne bi događalo kao minulih godina da zbog limitiranosti u ljudstvu, policija ne uspe da obezbedi svima pratnju do centralnog Kosova“, poručuju iz KP.

Proslavi Vidovdana neće, međutim, prisustvovati ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović, jer mu vlada u Prištini nije odobrila posetu Kosovu.

Bogdanović je juče potvrdio da su mu kosovske vlasti „zabranile ulazak u Pokrajinu“, ocenivši da mu je time ograničena sloboda kretanja. Ta odluka je, kaže ministar, „vrsta ucene i pritiska, ali ga neće naterati da menja mišljenje i da prestane da zastupa stavove koji su u interesu Srba u Pokrajini i države Srbije“.

„Nastaviću da radim u službi svog naroda, a odluka kosovskih vlasti je pokazatelj da u Pokrajini ne postoji sloboda kretanja i pokazatelj nepostojanja demokratskog potencijala kosovskih institucija“, rekao je Bogdanović, podsetivši da njegova porodica živi na Kosovu, u opštini Leposavić.

Srpski ministar je trebalo juče da obiđe Kosovsko pomoravlje i prisustvuje svečanom otvaranju dečijeg obdaništa, koje je izgrađeno sredstvima Ministarstva za KiM, a danas vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari