Kosovo: Opozicija kritikuje Vladu zbog nedostatka koordinacije u odluci o registraciji i ličnim dokumentima 1Foto: Privatna arhiva

Opozicione stranke na Kosovu ocenile su da institucije Kosova ni sa kim nisu koordinirale uvođenje mera o ličnim dokumentima i registraciji vozila, što se vidi iz njihovog ponašanja.

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je u saopštenju koordinaciju sa međunarodnim saveznicima, ocenivši da je to jedini uslov za uspeh.

„Iz jučerašnjeg neuspeha shvatili smo da institucije nisu ni sa kim koordinisale i da nisu bile pripremljene za jučerašnju situaciju. Predsednica je danas, posle neuspeha, pozvala opozicione stranke na sastanak sa Vladom. Za šta? Da prikrije neuspeh i neodgovornost? Opozicija se mora konsultovati i saslušati pre nego što se nešto preduzme“, istakao je DSK.

Kako je ta stranka poručila, opozicija može pomoći Vladi da ne pogreši, ali ne može da preuzme odgovornost za njene neuspehe.

„Podržavamo uspostavljanje reciprociteta, kao pravične mere svake suverene države. Istovremeno, koordinacija sa našim saveznicima je stalni zahtev DSK. Ova koordinacija je jedini uslov za uspeh“, saopštio je DSK.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku nazvala je jučerašnju situaciju na severu Kosova kao stvaranje utiska da je sever van kontrole institucija Kosova.

Čitaku je na konferenciji za novinare rekla da akcije vlade treba unapred da budu koordinirane sa međunarodnim prijateljima, a ne da se „pozivaju i slušaju u poslednjim trenucima krize“.

„Zabrinjavajuća je konfuzija koja se stvara u javnosti u vezi sa situacijom na severu. Očekujemo da Vlada pokaže ozbiljnost, da se ponaša odgovorno. Situacije poput sinoćne ne mogu da se ponove u septembru, kada počinje primena delimičnog reciprociteta sa Srbijom“, rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, situacija od 31. jula pokazala je neozbiljnost Vlade, nepripremljenost, neplanski i nekoordinisano delovanje sa medjunarodnim saveznicima.

Povodom dešavanja na severu Kosova predsednica Vjosa Osmani sastala se sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, a iako su pozvani, tom sastanku nisu prisustvovali i lideri opozicionih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari