Kosovo ponudilo SAD da otvori stalnu vojnu bazu 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je danas da je Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponudio uspostavljanje stalne vojne baze na Kosovu.

Mehaj je, kako je rekao, na tu temu razgovarao u Pentagonu sa podsekretarom američkog Ministarstva odbrane Kolinom Kalom, preneli su kosovski mediji.

„Izneo smo ponudu, ne samo kao ministar odbrane, već sam bio u koordinaciji s drugim delovima vlade i predsedništvom. Ta ponuda je sada ispred SAD“, izjavio je on.

Mehaj je govorio i o sporazumu kojim se zabranjuje odlazak Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na Sever Kosova bez dozvole NATO.

„Razgovarali smo o geopolitičkom pitanju Severa. Ali, kao što znate, operacije koje su se odvijale u poslednje vreme su predvođene iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Pitanje Severa je pitanje koje pripada nama kao celoj državi. U budućnosti ćemo razgovarati sa NATO o tome kako ćemo se toga pridržavati, ali imamo sporazum kojeg se moramo pridržavati i tu smo u koordinaciji i sa NATO i sa SAD“, rekao je Mehaj novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.