Sastanak NATO u Briselu, Stoltenberg dočekao Zelenskog, pominjao Kosovo 1Printskrin NATO/Jutjub

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da je važno da Alijansa ojača prisustvo na Kosovu.

Stoltenberg je u Briselu, pred početak samita ministara odbrane članica NATO, u sedištu Alijanse dočekao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i rekao mu: „Vaša borba je naša borba, vaše vredenosti su naše vrednosti“.

Otpor ukrajinskih snaga i naroda ruskoj agresiji je impresivan i važan za NATO, rekao je Stoltenberg.

On je najavio da će ministri odbrane razgovarati o koordinaciji pomoći Ukrajini, pri čemu najveći značaj imaju sistemi vazdušne odbrane, artiljerija i municija.

Sastanak NATO u Briselu, Stoltenberg dočekao Zelenskog, pominjao Kosovo 2
Printskrin NATO/Jutjub

Stoltenberg je izjavio da se ruski predsednik Vladimir Putin ponovo priprema da koristi ziimu kao oružje, napadima na sisteme grejanja u Ukrajini.

Prema Stoltenbergovim rečima, ministri odbrane NATO će razgovarati i o oštećenju infratstrukturnih objekata u Baltičkom moru.

Treba utvrditi šta se dogodilo, da li se radi o napadu na infrastukturu NATO, izjavio je Stoltenberg i osudio “užasne” napade na civile u Izraelu.

U Briselu će danas početi dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO, a jedna od tema o kojoj će se raspravljati biće bezbednosna situacija na Kosovu posle događaja u Banjskoj, 24. septembra, prenosi RTS.

Na sastanku u Briselu, kojim će predsedavati generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, 30 ministara odbrana država članica razgovaraće o brojnim izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantska alijansa.

Očekuje se da će teme na dnevnom redu biti rat u Ukrajini i kako pomoći Kijevu da odoli ruskim napadima i napravi pomake u kontraofanzivi, pogotovo u svetlu nadolazeće zime i sve češćih napada Moskve na ukrajinsku energetiku.

Napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ponovo je fokus međunarodne javnosti prebacio na Bliski istok.

Za popodne je predviđena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Nakon događaja u Banjskoj, NATO je odlučio da pojača snage Kfora, najpre sa 200 britanskih vojnika, a posle toga i sa još toliko rumunskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari