Kosovo se sprema za izbore, ali još se ne zna kako će do njih doći: Kurti neće da da ostavku 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vanredni parlamentarni izbori jedna su od glavnih tema na Kosovu, a Vlada Kosova izričito je protiv toga da do njih dođe tako što bi kosovski premijer Aljbin Kurti podneo ostavku, već predlažu raspuštanje Skupštine, piše Kosovo online prenoseći Reporteri.

Međutim, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca kaže da u parlamentarnoj većini nedostaje volja da se na izbore izađe tako što će aktuelna vlada podneti ostavku, prenosi Ekonomija onlajn.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je opozicionim strankama ranije da zajedno dođu do broja za raspuštanje Skupštine kako bi se održali vanredni parlamentarni izbori garantujući da će opoziciji obezbediti dve trećine neophodnih glasova kako bi Skupština Kosova bila raspuštena.

Kurti je naveo i da ne želi da izbori budu održani tokom zime, već na leto i rekao da tada može da se odredi datum u koordinaciji između vlade i opozicije.

„Ako hoćemo da izbori ne budu, na primer, zimi, mi smo razumni ljudi, možemo da odredimo datume zajedno sa opozicijom, ali nema podnošenja ostavke“, rekao je Kurti.

To je ponovila i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju koja je kao i Kurti, izazvala opoziciju rekavši da je vladajuća koalicija spremna za nove izbore, čak i već sledeće nedelje ako tako opozicija želi.

Hadžiju je rekla da je vlada spremna za nove izbore, ako to želi opozicija, ali je dodala da neće biti ostavke premijera.

Prema njenim rečima, kada god je opozicija spremna da raspusti Skupštinu, to može da se desi.

„Govore da mi hoćemo izbore, a u stvari to nije ono što oni hoće. Što se nas tiče, sledeće nedelje, ako bude moguće, idemo na izbore. Kad hoće opozicija, možemo na izbore. Opozicija je izašla na izbore i glasala za raspuštanje Skupštine, ali oni kažu ne, hoćemo ostavku premijera“, rekla je Hadžiju za RTK.

Opozicione stranke koje su deo Skupštine Kosova nisu odgovorile na ponudu premijera Aljbina Kurtija za vanredne izbore.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići odgovorio je pozivajući Kurtija da odmah izađe na izbore.

Krasnići je čak predložio Vladi Kosova 9. jun kao datum novih izbora, a iz te stranke Bedri Hamza je predložen kao kandidata za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku odbacio je mogućnost da ta stranka podrži bilo kakav predlog za raspuštanje Skupštine.

Prema njegovim rečima, Kurti se predao, pa mora da podnese ostavku, dok je Alijansa za budućnost Kosova iznela predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Šef Alijanse Ramuš Haradinaj je u izjavi medijima rekao da prvo treba definisati put do izbora, a zatim odrediti datum dodajući da je ta stranka podnela predlog za svrgavanje Kurtija.

Prema njegovim rečima, trebalo bi jednom zauvek odlučiti kako izaći na izbore, a ne govoriti o datumu njihovog održavanja.

Kosovo online prenosi danas izjavu medijima Konjufce, posle sednice Predsedništva, koji kaže da do sada nije održan nijedan sastanak između političkih partija na kojem bi se razgovaralo o mogućem datumu izbora, iako se, prema njegovim rečima, sve stranke slažu da treba da se izađe na izbore.

„Ovo je redak slučaj da se sve stranke slažu da se izbori održe Čini se da nije u pitanju strah, ali izostaje volja većine da se to desi kroz ostavku Vlade, jer nema razloga da Vlada podnese ostavku. Vlade podnose ostavku samo kada nešto ne funkcioniše“, rekao je on.

On je rekao da je Skupština izgubila moć da glasa o međunarodnim sporazumima.

„Većina može da glasa o zakonima, ali me brine činjenica da je Skupština Republike Kosovo za nekoliko meseci izgubila kapacitet za ratifikaciju međunarodnih sporazuma“, izjavio je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari