Kosovska opozicija posle susreta sa Eskobarom i Lajčakom: Kritičan je trenutak za Kosovo i nema napretka, za sve krivac Kurti 1Foto: FB/Memli Krasniqi

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići izjavio je danas da su predstavnici opozicije na sastanku sa izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i sa emisarom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom razgovarali o razvoju događaja i čuli američke i evropske stavove o situaciji na severu.

On je rekao da na ovom sastanku nije bilo zahteva iznetih od strane međunarodnih predstavnika, već da su samo informisani o razvoju situacije.

„Tačno je da je trenutna situacija veoma zabrinjavajuća, vidimo da nema kretanja napred, postoji situacija koja šteti Kosovu u smislu njegovih međunarodnih odnosa, pre svega sa strateškim partnerima, zato smo tražili i ja sam izrazio spremnost da igramo svoju državnu ulogu kako bismo održali naše odnose sa SAD, pre svega, i državama EU“, rekao je Krasnići medijima.

Upitan da li podržava nove izbore u opštinama na severu Kosova, on je rekao da na sastanku nije razgovarano o konkretnim temama.

„DPK je odigrao važnu ulogu ovih dana, posebno posle petka kada je Vlada, bez konsultacija, na skriven i nekoordinisan način, preduzela radnje koje su je dovele do ove situacije“, izjavio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, važno je da se ne stvaraju mogućnosti za povećanje stepena neprijateljstva i krize.

„Bićemo u svakodnevnim konsultacijama sa predsednicima opština Zvečan i Zubin Potok, sa međunarodnim partnerima, da vidimo koje su prave akcije da se krene dalje. U ovom trenutku veoma važno da se ne stvaraju mogućnosti za eskalaciju bezbednosne situacije“, naglasio je Krasnići.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Lumir Abdidžiku je posle sastanka sa Eskobarom i Lajčakom izjavio je da se Kosovo nalazi u kritičnom trenutku, a za to je, prema njegovim rečima, odgovoran premijer Aljbin Kurti.

On je rekao da ostaje da se vidi kakve će posledice Kosovo imati od delegacija SAD, EU i NATO koje se nalaze u zemlji.

Ocenio je da je situacija u odnosima Kosova sa saveznicima zabrinjavajuća.

„Mi smo u zabrinjavajućoj situaciji za Republiku Kosovo i, štaviše, nejasnoj situaciji. Zabrinjavajuće zbog stanja odnosa koje Kosovo ima sa saveznicima, a nejasno zbog nepostojanja plana i spremnosti premijera Kosova da se dogovori sa saveznicima. U ovoj fazi, Kosovo ostaje da se vide posledice koje bi mogle doći od takve delegacije, iz SAD, EU i NATO“, kazao je on.

Dodao je da u DSK teško prihvataju ovakvu situaciju, kao i da ta partija nije zainteresovana za političke bitke.

„Ne zanimaju nas političke bitke, brine nas situacija na severu i brine nas put kojim moramo da idemo zajedno sa saveznicima“, kazao je on.

Sastanku sa Lajčakom i Eskobarom prisutvovao je i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Eskobar i Lajčak su razgovarali i sa predstavnicima Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari