Kosovska policija biće odgovorna za bezbednost tokom obeležavanja Vidovdana, 28. juna, na Kosovu, dok će mali broj Euleksovih policajaca biti prisutan u svojstvu posmatrača na Gazimestanu i drugim ključnim lokacijama, izjavila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.


Kako je naglasila, Euleks neće imati nikakve funkcije u smislu komande ili kontrole. „Mi imamo ograničene kapacitete kada je u pitanju uspostavljanje javnog reda, i to kao drugi odgovorni na zahtev kosovske policije. U slučaju da ljudi imaju primedbe na rad kosovske policije, oni mogu podneti žalbu Inspektoratu Policije Kosova“- rekla je Gudeljevićeva. Zvaničnici MUP Kosova saopštili su da će uraditi sve kako bi obeležavanje Vidovdana proteklo u najboljem redu, uz napomenu da se od učesnika proslave očekuje da „ne ističu simbole koji izražavaju mržnju i netrpeljivost“.

Prošle godine na Gazimestanu kosovska policija je od pridošlih Srba oduzimala zastave i druga obeležja Srbije, kao i odeću sa četničkim amblemima i slikama Slobodana Miloševića i Ratka Mladića.

Centralno obeležavanje Vidovdana i ove godine biće organizovano u porti manastira Gračanica, dok će na Gazimestanu kod Prištine biti služen parastos srpskim ratnicima stradalim 1389. godine.

„Svi treba da pokažu uzdržanost“

„Srbi i kosovska policija treba da pokažu uzdržanost na Vidovdan, a Albanci da se ponašaju kao dobri domaćini“, poručio je ambasador Nemačke u Prištini Peter Blomajer, izrazivši nadu da će ove godine 28. jun, kada se očekuje odluka o datumu za početak pregovora Srbije sa EU, imati i „pozitivnu evropsku konotaciju“. Blomajer je za Frankfurtske vesti rekao da ne veruje da će se ponoviti scene od prošle godine kada je došlo do sukoba policije i Srba na Gazimestanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari