Kosovski MUP potpisao sporazum o saradnji sa EUROPOL-om 1Ilustracija Foto: Pixabay / geralt

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je sa Evropskom policijskom organizacijom (EUROPOL) potpisalo sporazum o saradnji u borbi protiv teškog kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, koji je potpisao ovaj sporazum, rekao je da će unaprediti i ojačati kosovske kapacitete u borbi protiv kriminala.

Potpisivanjem ovog ugovora „pojačali smo i unaprijedili rad u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih oblika kriminala“, istakao je Veljiu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je ukazao da je Kosovo hendikepirano nedostatkom informacija u realnom vremenu, kako bi se sprečile ove pojave.

„Potpisivanjem ovog sporazuma, kosovskoj policiji i agencijama za sprovođenje zakona biće obezbeđena potrebna i neophodna sredstva za snažnu borbu protiv transnacionalnog kriminala“, predvideo je Veljiu.

Prema njegovim rečima, sa Evropolom će biti potpisana i dva memoranduma o saradnji, koji će omogućiti sprovođenje ovog sporazuma.

„Kroz ovaj sporazum, kosovska policija se tretira podjednako kao policija zemalja u regionu. U isto vreme, očekuje se da policajci kosovske policije budu brzo upućeni u sedište Evropola u Hagu“, najavio je Veljiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari